Τι σημαίνει το Brexit για το City του Λονδίνου

Το συμβούλιο του City του Λονδίνου υποστήριξε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει «μαζική έξοδος” των χρηματοοικονομικών εταιρειών μετά από την απόφαση-σοκ του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες του City of London που διοικεί το τετραγωνικό μίλι γύρω από την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου για αιώνες, υποστήριξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Η στάση τους είχε την στήριξη πολλών στελεχών μεγάλων διεθνών τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο που θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, των 500 εκατομμυρίων (και περισσότερων) πολιτών.

«Το City του Λονδίνου έχει ανθίσει ως χρηματοοικονομικό και εμπορικό κέντρο για περισσότερα από χίλια χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει”, δήλωσε ο πρόεδρος πολιτικής της City of London Corp, σε σημερινή ανακοίνωσή του. «Δεν θα υπάρξει μαζική έξοδος επιχειρήσεων, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών από την περιοχή”.

Τα στελέχη του City of London που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, δήλωσαν ότι η σημερινή απόφαση θα απελευθερώσει τις εταιρείες από τους δυσκίνητους κανονισμούς της ΕΕ και θα τις δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

«Τι φοβερό αποτέλεσμα. Είμαι τόσο ικανοποιημένος”, δήλωσε ο Edmund Truell, ο οποίος έκανε περιουσία ως ένας επενδυτής private equity και εδρεύει στο City. Ο ίδιος ήταν σύμβουλος του Boris Johnson.

Όπως εκτιμά η The Wall Street Journal, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να εγκαινιάζει μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του Λονδίνου. Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο έχουν καταφύγει στα οικονομικά κέντρα του Λονδίνου, στο City και στο Canary Wharf τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβουλευτική εταιρεία Z/Yen Group κατατάσσει το Λονδίνο ως το νούμερο 1 οικονομικό κέντρο παγκοσμίως, μπροστά από τη Νέα Υόρκη, με βάση παράγοντες που ποικίλουν από τη διαθεσιμότητα σε ειδικευμένο προσωπικό και ρυθμιστικό κλίμα μέχρι τους φορολογικούς συντελεστές.

Οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs Group και JP Morgan Chase & Co, συνέβαλαν οικονομικά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Στις αρχές του μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, James Dimon προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα μεταφέρει θέσεις εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα τις πάει αλλού στην Ευρώπη, σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ.

Σήμερα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μια μεγάλη τοπική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, «εξυπηρετώντας τοπικούς πελάτες, όπως κάνουμε εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια”.

Ακόμη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης του London Stock Exchange με το Deutsche Boerse.

Πηγή:capital.gr