Τονωτική ένεση 6,4 δισ. δολ. στην Τουρκία από το ΔΝΤ

Γενναία τόνωση ύψους 6,4 δισ. δολαρίων προσφέρει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας το ΔΝΤ με την απόφασή του να θέσει στη διάθεση των χωρών-μελών του κεφάλαια ύψους περίπου 650 δισ. δολαρίων με το πρόγραμμα «Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα» (SDR). Το Ταμείο θα δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 650 δισ. δολ., στα οποία θα μπορούν να καταφύγουν όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να προμηθευτούν εμβόλια, να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας τους ή να αποπληρώσουν χρέη τους.

Ενώ η πρωτοβουλία του Ταμείου απορρέει από την ανάγκη να δοθεί πρόσθετη στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ευεργετική για την Τουρκία, της οποίας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν κυριολεκτικά εξανεμιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Το πλεονέκτημα του προγράμματος SDR είναι ότι δίνει στις χώρες-μέλη του Ταμείου τη δυνατότητα να αντλήσουν από τα κεφάλαιά του δολάρια, ευρώ, γιεν, στερλίνες ή γιουάν, αλλά, σε αντίθεση με τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ, η διευκόλυνση δεν συνοδεύεται από όρους. Οπως, πάντως, σπεύδουν να επισημάνουν οικονομικοί αναλυτές, αντλώντας από τα SDR, η Τουρκία θα βελτιώσει φαινομενικά την εικόνα των ακαθάριστων συναλλαγματικών διαθεσίμων της, χωρίς όμως να αυξήσει τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμά της, που βρίσκονται σε επίπεδο υπό του μηδενός.

Στη διάρκεια του Αυγούστου τα ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περίπου 15% φτάνοντας στα 107,1 δισ. δολ. Σύμφωνα, όμως, με υπολογισμούς οικονομολόγων του Bloomberg, αν αφαιρεθούν όσα κεφάλαια έχει δανειστεί η κεντρική τράπεζα από τις τουρκικές τράπεζες μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (swap), το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων υποχωρεί και πάλι υπό του μηδενός. Από τα τέλη Μαρτίου, που τα ηνία της κεντρικής τράπεζας ανέλαβε ο Σαχάπ Καβτσίογλου, τα ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας αυξάνονται μέσω συμφωνιών swap όχι μόνον με τις τράπεζες της χώρας, αλλά και με χώρες συμμάχους. Στις αρχές του μήνα, η Τράπεζα της Τουρκίας έκλεισε με τη Νότια Κορέα συμφωνία swap ύψους 2 δισ. δολ. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο, ανάλογη συμφωνία με την Κίνα για διαθέσιμα ύψους 3,6 δισ. δολ. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τον δανεισμό συναλλάγματος από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω συμφωνιών swap και μέσα στον Αύγουστο δανείστηκε 60,2 δισ. δολ. Σημειωτέον ότι στις αρχές του έτους δανειζόταν συνάλλαγμα μόλις 53 δισ. δολ., όταν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ήταν ο προκάτοχος του Καβτσίογλου και φίλα προσκείμενος προς την αγορά, οικονομολόγος Νατσί Αγκμπάλ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εξακολουθούν να κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς υπό τις διαταγές τους η κεντρική τράπεζα κυριολεκτικά κατασπατάλησε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας τη διετία 2019-2020, όταν πωλούσε μαζικά συνάλλαγμα και αγόραζε τουρκικές λίρες, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα της χώρας. Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται, και από το τέλος Μαρτίου που ανέλαβε ο Καβτσίογλου έχει υποτιμηθεί κατά 15% έναντι του δολαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr