Τουρίστες: Χωρίς καραντίνα από Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες

«Σήμα» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέντε ακόμα χώρες πως ο τουρισμός ανοίγει στην Ελλάδα έστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση καταργώντας, όπως αναμενόταν, την υποχρεωτική καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα είτε εμβολιασμένοι είτε με αρνητικό μοριακό τεστ. Ωστόσο, η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δεν επιτρέπει αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμες αφίξεις σημαντικού αριθμού ταξιδιωτών. Ομως, η εξέλιξη και μόνο θεωρείται και από την αγορά το πρώτο απαραίτητο βήμα προς τη σχετική εξομάλυνση των ταξιδιών, με την εφαρμογή βεβαίως πάντοτε προστατευτικών μέτρων. Οσον αφορά το επίσημο άνοιγμα στα διεθνή ταξίδια, εξακολουθεί να τοποθετείται στις 14 Μαΐου, οπότε και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα ανοίξει τα σύνορά της με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλες τις χώρες.

Επί του παρόντος και αρχής γενομένης από χθες, οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε., της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ COVID-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπροσθέτως θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 ημέρες. Ολοι οι υπόλοιποι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε άλλο κράτος της αλλοδαπής, οι οποίοι για την ώρα επιτρέπεται να το κάνουν μόνο για σοβαρό λόγο (essential travel), θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο διεθνές επιβατικό κοινό τη νέα παράταση των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εσωτερικού/εξωτερικού (COVID-19 NOTAMs), καθώς και τη νέα NOTAM, σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην επικράτεια των μόνιμων κατοίκων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα. Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης εμβολιασμού για COVID-19, όπου απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού στην αγγλική γλώσσα, αυτό θα πρέπει να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, ενώ ισχύει και η προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επίσης, με την ίδια NOTAM προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Ακόμα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας. Ειδικά για τη Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί: αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα.

Επιπλέον, η NOTAM προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 12 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Πηγή: kathimerini.gr