Τουρκία: 9,9 δισ. δολάρια τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα στα ταμεία της

Επιβεβαιώνοντας ορισμένες εκτιμήσεις αλλά διαψεύδοντας κάποιες άλλες, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε, χθες, πως οι Αρχές της γειτονικής χώρας δαπάνησαν 165 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διετίας 2019-2020. Για όσους γνωρίζουν τι έχει προηγηθεί την τελευταία διετία, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφέρονται στις συστηματικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό την τεχνητή στήριξη της τουρκικής λίρας χωρίς, όμως, προσφυγή στην ορθόδοξη πολιτική, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Τουρκίας έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους περίπου 90 δισ. δολαρίων. Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Αρχές της γειτονικής χώρας ενδέχεται να καταφύγουν και πάλι σε αυτά τα διαθέσιμα «όταν χρειαστεί». Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη προ ημερών ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου όταν τόνισε πως είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα της Τουρκίας αν και όταν κριθεί αναγκαίο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και Καβτσιόγλου έρχονται σε μια στιγμή που η ηγεσία της Τουρκίας υφίσταται πιέσεις από την αντιπολίτευση για να διεξαχθούν διεξοδικές έρευνες ως προς το πώς εξαντλήθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ειδικότερα, στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνουν έρευνες γύρω από την πολιτική που τήρησε το υπουργείο Οικονομικών όσο βρισκόταν υπό την ηγεσία του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του  Ερντογάν. Σημειωτέον ότι διεθνείς θεσμοί και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως, για παράδειγμα, η Goldan Sachs, εκτιμούν ότι μόνον στη διάρκεια του περασμένου έτους η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε πάνω από 100 δισ. δολάρια για να αποτρέψει μια πλήρη και άτακτη κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Το ίδιο χρονικό  διάστημα το νόμισμα της Τουρκίας υφίστατο πιέσεις μετά αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων που αποφάσιζε η κεντρική τράπεζα υπό τις εντολές του Τούρκου προέδρου προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι το 2019 αρχικά η Τουρκία αγόραζε συνάλλαγμα μολονότι η τουρκική λίρα υποχωρούσε την περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων κατέγραψε την πρώτη εκλογική ήττα του Ερντογάν στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια με την όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με γειτονικές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί μεγάλο πλήγμα το νόμισμα της χώρας που στην τελευταία διετία έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του. Από την αρχή του 2020 και μέχρι τον Απρίλιο το σύνολο των διαθεσίμων της Τουρκίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρυσός της χώρας καθώς και τα συνάλλαγμα που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας, μειώθηκε συνολικά κατά 15% . Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται συνολικά στα 89,3 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (χωρίς τον χρυσό και το συνάλλαγμα των εμπορικών τραπεζών), αυτά έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 75% και περιορίζονται στο μηδαμινό ύψος των 9,9 δισ. δολαρίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, όμως, και το συνάλλαγμα ύψους 10 δισ. δολαρίων που έχει διασφαλίσει η χώρα από διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων που έχει συνάψει με συμμάχους της. Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές όπως εκείνοι του Bloomberg τονίζουν πως αν από τα καθαρά διαθέσιμα της Τουρκίας αφαιρεθούν αυτά τα 10 δισ. δολάρια, τότε τα διαθέσιμά της υποχωρούν σε επίπεδα κάτω από το μηδέν.

Πηγή: kathimerini.gr