Το εμπάργκο στη Huawei στρέφει την Deutsche Telekom στη Nokia

Οι επίμονες πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στις ευρωπαϊκές χώρες για να την ακολουθήσουν στον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς  εξωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να καταφύγουν σε κατώτερες, ποιοτικά, επιλογές. Ενίοτε μάλιστα τις εξωθούν σε επιλογές που έχουν ήδη απορρίψει και τις αναγκάζει να ανακαλέσουν. Ενδεικτική περίπτωση η  γερμανική Deutsche Telekom που αναγκάζεται να δώσει δεύτερη ευκαιρία στη Nokia, μολονότι έχει αφαιρέσει τον εξοπλισμό της σχεδόν από το σύνολο των δικτύων της. Ελλείψει εναλλακτικής, ο γερμανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών καλεί τη φινλανδική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων της και των υπηρεσιών της για να εγκριθεί η εγκατάσταση εξοπλισμού της Nokia στα δίκτυα πέμπτης γενιάς της γερμανικής εταιρείας ανά την Ευρώπη.

Η εικόνα προκύπτει από  έγγραφα που περιήλθαν στον έλεγχο του Reuters και αφορούν την επικοινωνία ανάμεσα στην Deutsche Telekom,  μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, και στη Nokia. Τα εν λόγω έγγραφα προορίζονταν για τις εσωτερικές συναντήσεις των στελεχών της Deutsche Telekom αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της με τη Nokia στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Εκτός από το αίτημα για ποιοτική αναβάθμιση τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών της Nokia, προκύπτει επίσης πως η Deutsche Telekom θεωρεί τη φινλανδική εταιρεία τη χειρότερη από όλες τις εταιρείες παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ειδικότερα, έγγραφο ενημέρωσης σχετικό με συνάντηση που είχαν στελέχη της Deutsche Telekom με τον πρόεδρο της Nokia, αναφέρει πως «δόθηκαν διαβεβαιώσεις» από τη φινλανδική εταιρεία χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομέρειες.

Οπως τονίζει το Reuters, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζονται χρονικά για να παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική τους για τους προμηθευτές τους μετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κινητής Τηλεφωνίας που συγκαλείται στο τέλος του μήνα στη Βαρκελώνη. Από τα ίδια έγγραφα όπως και από πηγές της Deutsche Telekom που μίλησαν στο Reuters  προκύπτει πως η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποκλείει κάθε νέα συμφωνία με τη Huawei. Βασίζεται, έτσι, όλο και περισσότερο στον άλλο μεγάλο προμηθευτή της, τη σουηδική Ericsson που αρχίζει να επεκτείνει την παρουσία της και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο παρελθόν η Deutsche Telekom βασιζόταν εξίσου στη Huawei και στη Nokia για τον εξοπλισμό των δικτύων της στη Γερμανία. Το 2017, όμως, η Nokia έχασε τη συνεργασία με την  Deutsche Telekom και η Ericsson απέσπασε το 30% των δαπανών της κερδίζοντας έδαφος. Ηταν η πρώτη μιας σειράς κατακτήσεων που σημειώνει έκτοτε η Ericsson.

Πηγές της Deutsche Telekom ανέφεραν στο Reuters πως η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε πέρυσι εκτεταμένες συνομιλίες με τη Huawei  και ετοιμαζόταν να συμφωνήσει με την κινεζική εταιρεία πως θα είναι ο κύριος προμηθευτής της στη Γερμανία. Η συμφωνία προέβλεπε μάλιστα πως το 70% των δαπανών που θα έκανε στο πλαίσιο της συμφωνίας θα προορίζονταν για την αναβάθμιση των δικτύων πέμπτης γενιάς. Παράλληλα, προέβλεπε πως το 30% των δικτύων θα εξοπλιζόταν από την Ericsson. Εκτοτε, όμως, ανέστειλε τις συνομιλίες περιμένοντας να δει τι θα αποφάσιζε το Βερολίνο σε σχέση με το αίτημα της Ουάσιγκτον να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Πηγή: kathimerini.gr