Το εμπάργκο στο Ιράν φέρνει στα όρια την παραγωγική δυνατότητα των μελών του ΟΠΕΚ

Η ραγδαία μείωση της προσφοράς πετρελαίου παγκοσμίως ως συνεπακόλουθο του εμπάργκο στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, ενδέχεται να αναγκάσει τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Ελάχιστες χώρες έχουν τέτοιο πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους όταν προκύψει ανάγκη να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση. Και τις μεγαλύτερες δυνατότητες έχει πάντα η ντε φάκτο ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Enmergy Aspects,, η προσπάθεια για αναπλήρωση της προσφοράς πετρελαίου μπορεί να εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η πλεονασματική παραγωγική τους δυνατότητα το τέταρτο τρίμηνο περίπου στις 920.000 βαρέλια την ημέρα από τα 2,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα οποία ανερχόταν το δεύτερο τρίμηνο. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς, αν τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής περιοριστούν σε επίπεδα κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης, τότε θα υπάρξει αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου και ιδιαιτέρως αν μειωθεί η παραγωγή σε χώρες όπως η Λιβύη και η Νιγηρία.

Η παραγωγή πετρελαίου σε Ιράν και Βενεζουέλα έχει μειωθεί συνολικά κατά 1,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2018. Εκτιμάται πως η παραγωγή της Βενεζουέλας θα σταθεροποιηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα, περίπου στις 700.000 με 800.000 βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του έτους. Σε ό,τι αφορά, όμως, το Ιράν, ο Ρικάρντο Φαμπιάνι, αναλυτής γεωπολιτικής εκτιμά πως θα υποχωρήσει περαιτέρω η παραγωγή του από τα υφιστάμενα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Απαισιόδοξες είναι, άλλωστε, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του Ιράν που προβλέπει πως θα σταθεροποιηθούν μόλις σε 400.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή  κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα του περασμένου μήνα.  Αναλυτές της Barclays προεξοφλούν πως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα καλύψουν μεν το κενό που θα δημιουργηθεί από  τη μείωση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου αλλά πολύ πιο απρόθυμες σε σύγκριση με πέρυσι. Πρωτίστως, αντιλαμβάνονται ότι θα εξαντλήσουν έτσι την πλεονασματική παραγωγική τους δυνατότητα. Πολλοί αναλυτές, όπως ο Φαμπιάνι, θεωρούν βέβαιο ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ πιο προσεκτική και επιφυλακτική σε σύγκριση με πέρυσι, όταν αύξησε την παραγωγή της σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Τραμπ για φθηνό πετρέλαιο.  Το Ριάντ, τονίζει ο Φαμπιάνι, θέλει να αποφύγει μια ραγδαία αύξηση της προσφοράς πετρελαίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών του «μαύρου» χρυσού και συσσώρευση μεγάλων αποθεμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr