Το Ριάντ προσπαθεί να προσελκύσει νεοφυείς επιχειρήσεις

Σε διεθνές κέντρο νεοφυών εταιρειών τείνει να εξελιχθεί η Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου που έχει θέσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μετασχηματίσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Στην πορεία της προς αυτόν τον μετασχηματισμό ανταγωνίζεται αναπόφευκτα το γειτονικό και κοσμοπολίτικο Ντουμπάι που μέχρι προσφάτως ήταν η πιο φιλική χώρα της Μέσης Ανατολής για τις νεοφυείς εταιρείες.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, μέχρι προσφάτως ακόμη και όσες εταιρείες στόχευαν στη σαφώς μεγαλύτερη αγορά της Σαουδικής Αραβίας επέλεγαν για έδρα τους το Ντουμπάι και όχι το Ριάντ. Τις αποθάρρυναν οι περιοριστικοί κανόνες για τις επενδύσεις αλλά και η θρησκευτική αστυνομία που έκανε περιπολίες στους δρόμους για να διασφαλίσει πως οι γυναίκες θα είναι επαρκώς καλυμμένες βάσει των ισλαμικών προτύπων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν έχει ανοίξει το βασίλειο στον τουρισμό για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στις γυναίκες, επιτρέποντάς τους να οδηγούν, έχει εγκρίνει τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών και έχει επιστρατεύσει κουστωδίες από σεφ πρώτης διαλογής ενώ διοργανώνει κοντσέρτα και αθλητικά γεγονότα. Τελευταία φημολογείται, μάλιστα, πως ενδέχεται να χαλαρώσει ακόμη και η απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ. Στόχος είναι βέβαια να προσελκύσει στο βασίλειο τις επιχειρήσεις που θέλοντας να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή έχουν αναγκαστεί να εγκατασταθούν στις γειτονικές σαφώς μικρότερες χώρες του Κόλπου.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αμπντουλάχ Αλταμάμι, Σαουδάραβα επενδυτή και προέδρου της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών HyperPay, που προ πενταετίας αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά του να ιδρύσει επιχείρηση στην πατρίδα του. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, σήμερα βλέπει το ακριβώς αντίθετο: έναν γίγαντα που ξυπνάει. «Δεν επενδύω σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή χωρίς να επικεντρώνεται στη Σαουδική Αραβία», τονίζει ο ίδιος. Ούτε ο εν λόγω επενδυτής ούτε κανείς άλλος αρνείται πως το βασίλειο έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Ο μετασχηματισμός της Σαουδικής Αραβίας έχει συμπέσει με μια περίοδο  αντιδράσεων στην αυταρχική διακυβέρνηση των Σαούδ, που φαίνεται να μην έχει πλέον την ανοχή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Ριάντ έχει, άλλωστε, αμαυρωθεί στα μάτια των επενδυτών εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή το 2018 η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, που σπίλωσε ίσως ανεπανόρθωτα τη φήμη του βασιλείου.

Και δεν λείπουν βέβαια οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Οι ξένοι που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υποβάλουν στους εργοδότες τους αίτημα για την έκδοση «βίζας εξόδου» από τη χώρα ακόμη και για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Μολονότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στους τρόπους διασκέδασης, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ντουμπάι, ενώ ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας εξακολουθεί να κρατάει πολλές γυναίκες μακριά από την πλούσια χώρα της Μέσης Ανατολής. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Ριάντ αναγκάζεται να προσφέρει γενναιόδωρα πακέτα για να προσελκύσει ταλέντα. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει. Πέρυσι μια νορβηγική εταιρεία που σχεδίαζε να εγκαταστήσει στα Εμιράτα ιχθυοκαλλιέργεια σολομού, τελικά αποφάσισε να την εγκαταστήσει στη Σαουδική Αραβία. Οι κάτοικοι των Εμιράτων καταναλώνουν πολύ περισσότερο σολομό, αλλά η Σαουδική Αραβία προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει την κατανάλωση θαλασσινών ως υγιεινής διατροφής.

Εξάλλου, το διεθνές γραφείο εύρεσης εργασίας Michael Page έχει διαπιστώσει πως ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο βασίλειο περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων, κυρίως του κλάδου της αγοράς ακινήτων, καθώς η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει τα σχέδιά της για την ανέγερση ολόκληρων αστικών συγκροτημάτων που θα επισκιάσουν τους εμβληματικούς ουρανοξύστες του Ντουμπάι.

Πηγή: kathimerini.gr