Το 1:1 αναμένεται να προσεγγίσει κατά το 2017 η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Πρώτη φορά ύστερα από μια 14ετία και πλέον είναι πολύ πιθανό το ευρώ να φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο το 2017, ένα σενάριο που καλωσορίζουν οικονομικοί παρατηρητές διότι αναμένεται να ωφεληθεί η Ευρωζώνη. Ενα φθηνό ευρώ θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη που βαδίζει σε ρυθμούς «βραδύποδα» συγκριτικά με άλλες, πιο ανθηρές εποχές. Ομως, τι υποκινεί την πτώση του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολυδιάστατη και προβληματίζει, διότι αφορά μείγμα εκρηκτικών πολιτικών εξελίξεων στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο δριμείας πολιτικής κριτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τρείς φορές το βασικό επιτόκιο από ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενθαρρύνοντας την άνοδο του δολαρίου και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, με τους Γερμανούς να διαμαρτύρονται επειδή πλήττονται οι αποδόσεις των καταθέσεών τους.

Είναι σαφές ότι οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών θα επηρεαστούν αρκετά από πολιτικές εξελίξεις, με το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του ευρώ να πηγάζει από τον κλονισμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης και όχι μόνον από τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αναμένεται πως η Ευρωζώνη θα αποφύγει μεγάλες αναταράξεις μέσα στο 2017 ύστερα από ένα ταραχώδες 2016 που στιγματίστηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ομως αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από πολιτικό λαϊκισμό, οικονομική εσωστρέφεια και προστατευτισμό. Οι ίδιοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση των Financial Times εξέφρασαν επιφυλάξεις ενόψει των γαλλικών εκλογών στις 23 Απριλίου και τη χαμηλή αλλά υψηλού ρίσκου πιθανότητα να υπερισχύσει η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Από τον Νοέμβριο, η γαλλική τράπεζα Societe Generale εκτιμά πως το ευρώ θα αποδυναμωθεί στο 1:1 ως προς το δολάριο όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη Γαλλία. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στο 1,0363 δολ., που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2003. Εντός της εβδομάδας η κ. Λεπέν επανέλαβε για μία ακόμη αφορά την ανάγκη για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. και τοποθετήθηκε υπέρ του επαναπροσδιορισμού του δημοσίου χρέους σε νέο εθνικό νόμισμα. «Ολο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πως οι οικονομίες τους ασφυκτιούν από το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Επειτα είναι και το κεφάλαιο της Ιταλίας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση με υψηλό δημόσιο χρέος και βεβαρυμένο τραπεζικό κλάδο από τον τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. O επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουέστ προειδοποίησε πως οι Ιταλοί θα θελήσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.

Μερίδα αναλυτών της αγοράς εξηγεί πως η πτώση του ευρώ οφείλεται στις πιέσεις που ασκούνται από την ευρύτερη μακροοικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη, με τις οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να απέχουν αρκετά από τα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr