Το 2018 ήταν για τη Wall Street η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση του 2008

Η επιβράδυνση που σημείωσε τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ υπήρξε καθοριστική ένδειξη για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Παράλληλα, όμως, το 2018 ήταν για τη Wall Street η χειρότερη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ετσι η ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι διάχυτη. Την αντανακλούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, αλλά και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για το 2018. Περίπου 84% των οικονομολόγων προεξοφλούν επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας. Από έρευνα του Reuters στο τέλος του 2018 προκύπτει πως έχει φτάσει το 40% ο κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία μέσα στην επόμενη διετία. Είναι, άλλωστε, ορατός ο αντίκτυπος των δασμών στις αμερικανικές βιομηχανίες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Apple, που προέβλεψε ότι θα μειωθεί η κερδοφορία της μέσα στο 2019, αλλά και της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εργοστάσιά της στην Ευρώπη και θα απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους.

Και όμως, στην τελευταία συνεδρίασή της η Fed αύξησε για τέταρτη φορά μέσα στο 2018 τα επιτόκια του δολαρίου και φάνηκε βέβαιη για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Τα πρακτικά της συνεδρίασης, πάντως, αποκαλύπτουν πως μερίδα στελεχών της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας διαφωνεί με την επιβολή περιοριστικής πολιτικής και εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις της. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον χαμηλό πληθωρισμό ως επιχείρημα εναντίον μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων. Ζήτησαν επίσης να διερευνήσει η Fed τι αντίκτυπο έχουν οι αποφάσεις της στην οικονομία, καθώς «είναι ακόμη σε εξέλιξη η επιρροή που ασκούν». Σε αντίθεση, άλλωστε, με το πρόσφατο παρελθόν όταν η Fed δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, στα πρακτικά της συνεδρίασης τονίζεται ότι οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

Τα στελέχη αυτά της Fed δικαιολόγησαν την ανησυχία τους τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ενταθεί οι εστίες αποσταθεροποίησης.

Την ίδια στιγμή και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, η επιβράδυνση στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, βαθαίνει περισσότερο.

Το Πεκίνο έθεσε στόχο για το 2019 ρυθμό ανάπτυξης από 6% έως 6,5%. Από τον Δεκέμβριο δείχνει να χαμηλώνει τους τόνους στην εκστρατεία μείωσης του χρέους και του δανεισμού και να επανεξετάζει μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr