Τράπεζες: Στοίχημα επιβίωσης η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Στην αναβάθμιση και ισχυροποίηση των εσωτερικών Μονάδων Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο τιτάνιο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους που θα γίνει χωρίς «εκπτώσεις» από τη σκληρή δέσμευση για μέση μείωσή τους κατά 40% στην τριετία 2017 – 2019.
Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται στη Eurobank, όπου όλος ο τομέας της διαχείρισης προβληματικών δανείων περνά στον έναν από τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, κ. Θεόδωρο Καλαντώνη. Ο κ. Καλαντώνης, ο οποίος γνωρίζει από διαχείριση προβληματικών δανείων και μάλιστα όταν είχε θητεύσει στην Alpha Bank την περίοδο Μαΐου 2013 – Ιουνίου 2014 ήταν εκτός από επικεφαλής του Retail και επικεφαλής του τομέα Non Performing Loans, θα περάσει τις αρμοδιότητες του Retail που κατέχει στη Eurobank στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων, κ. Ιάκωβο Γιαννακλή. Γενικός διευθυντής ∆ιαχείρισης Καθυστερήσεων Retail αναλαμβάνει ο κ. Αναστάσιος Πανούσης, ενώ το κομμάτι των επιχειρηματικών καθυστερήσεων κρατά ο κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης, γενικός διευθυντής ∆ιαχείρισης Προβληµατικών ∆ανείων Οµίλου.
Η ενίσχυση της Μονάδας Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Eurobank προβλέπει ενδυνάμωσή της σε έμψυχο υλικό που θα μεταφερθεί από άλλους τομείς της τράπεζας, καθώς και ενίσχυση των υποδομών, με στόχο η επίδοση της Μονάδας να διπλασιαστεί τουλάχιστον.
Σε ανάλογες κινήσεις ενδυνάμωσης των εσωτερικών Μονάδων Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αφενός λόγω της μεγάλης συμβολής των αναδιαρθρώσεων στη μείωση των NPLs μέχρι το 2019, αφετέρου για να έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στα αποτελέσματά τους.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, την επόμενη διετία η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη δραστική μείωσή τους (40% – 50% για τα NPLs και 35% – 40% για τα NPEs) θα αποτελέσει, μαζί με τις προσπάθειες ανάκτησης καταθέσεων, την αποκλειστική δουλειά των τραπεζών.
Η δουλειά αυτή, όπως ομολογούν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτύχει το στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40%, χωρίς την εμπλοκή των funds και τις πωλήσεις δανείων που θα επιταχυνθούν όταν συμπληρωθεί το νομικό πλαίσιο και βελτιωθούν οι τιμές. Κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι η παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις και η βελτίωση του νόμου Δένδια ούτως ώστε, με συνοπτικές διαδικασίες, να αντικαθίστανται οι διοικήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που παρακωλύουν την αναδιάρθρωση και εξυγίανσή τους.
Προαναγγέλλοντας μία de facto πιο επιθετική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προσεχώς, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής Οικονομίας να περάσει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Και αυτό διότι μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, θα μπουν νέα επενδυτικά κεφάλαια και υψηλού επιπέδου επιχειρησιακό know – how στην ελληνική Οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες νέας βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πηγή:capital.gr