Τριβές στην ιταλική κυβέρνηση για το έλλειμμα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες για ξέσπασμα νέας πολιτικής κρίσης. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ίσως κατορθώσει να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος θα εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς το έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Ρώμη το CNBC. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο (επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων) εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, αλλά δεν παύει να πιέζει για αύξηση δαπανών. Τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (επικεφαλής της Λέγκας) θέλουν δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2%-2,5%. Ο κ. Ντι Μάιο θέλει αυξημένες δαπάνες για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα παροχής βασικού εισοδήματος, το κόστος του οποίου αποτιμάται στα 28 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να διαμορφωθεί το έλλειμμα μόλις στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι 0,8%.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, τόνισε: «Θα περικόψουμε άχρηστες δαπάνες για να εξοικονομήσουμε πόρους για τα απαραίτητα μέτρα. Αλλιώς θα πρέπει να δεχθούμε αυξημένο έλλειμμα για να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Μακροπρόθεσμα, πάντως, η ανάπτυξη θα μας διευκολύνει να μειώσουμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ». Ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους αύξηση προνοιακών επιδομάτων, μείωση φόρων και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για μείωση φόρων έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Μιλώντας χθες σε επιχειρηματικό συνέδριο του Bloomberg, υπογράμμισε ότι επιδιώκει μείωση φόρων εισοδήματος και μέτρα προστασίας των αδυνάμων, ενώ παράλληλα θα δώσει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Χέταλ Μέτα, οικονομολόγο για θέματα Ευρώπης στη Legal and General Investment Managament, υπάρχει αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων εντός της κυβέρνησης συνασπισμού. Οταν έγιναν οι εκλογές, το Κίνημα είχε βαρύνοντα λόγο, αλλά τώρα υστερεί έναντι της Λέγκας. Αλλωστε, όπως προσθέτει, «ο Ματέο Σαλβίνι έχει πολλές πιθανότητες να γίνει γρηγορότερα δημοφιλής, μιλώντας για τη μετανάστευση. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος είναι και υπουργός Εργασίας, πρέπει να περιμένει πολύ έως ότου η πολιτική του αποδώσει καρπούς». Τέλος, οι δύο εταίροι διαφωνούν σε κάποια θέματα. Η Λέγκα ζητεί φορολογική αμνηστία για να χρηματοδοτηθεί η άρση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό. Από αυτό το μέτρο αναμένεται να ευνοηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα. Αντιθέτως, το Κίνημα επιδιώκει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.