Υποχρεωτικά εκτός Λονδίνου οι διαδικασίες έκδοσης ομολόγων κρατών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένες από τις δραστηριότητες έκδοσης κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών, που διεκπεραιώνουν βρετανικές τράπεζες (primary dealer), να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Βrexit. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σκέφτονται να υποχρεώσουν τράπεζες με έδρα το Λονδίνο, που ασχολούνται με τα κρατικά ομόλογα, να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση. Αυτός θα είναι ο όρος για να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη κερδοφόρο αγορά. Οντας κράτος-μέλος της Ε.Ε., η Βρετανία με τις τράπεζές της μπορούσε να παράσχει στις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις τις υπηρεσίες της για έκδοση ομολόγων και διαχείριση της δημοπρασίας τους. Από τη στιγμή, όμως, που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. δεν θα έχει αυτήν τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές μελετούν την επιβολή κανόνων. Βάσει αυτών, οι τράπεζες, που θα ορίζονται από τις κυβερνήσεις για να τις βοηθήσουν να δανειστούν από τις αγορές, θα πρέπει να διατηρούν σημαντικές δραστηριότητες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας από τους κόλπους της. Ανάλογες προβλέψεις έχουν λάβει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ζητούν από τράπεζες που εκδίδουν αμερικανικά ομόλογα να έχουν δραστηριότητες και στο έδαφός τους. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πόσες δραστηριότητες πρέπει να μετακινηθούν εκτός Λονδίνου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, θα συμπεριλαμβάνουν και όσες σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων (primary dealing) αλλά και άλλες βοηθητικές, όπως οι πωλήσεις σε πάγια εισοδήματα.

Στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων εκτιμούν ότι έως και το 70% της έκδοσης των κρατικών ομολόγων της Ε.Ε. διεκπεραιώνεται από το Λονδίνο. Κάθε εβδομάδα διακινούνται από τις τράπεζες (primary dealer) στη βρετανική πρωτεύουσα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αξίας αρκετών δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters, το 2016 πουλήθηκαν, μέσω κοινοπρακτικής χρηματοδότησης, κρατικά ομόλογα 148 δισ. ευρώ. Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για να μεταφέρουν θέσεις εργασίας, σχετικές με την έκδοση ομολόγων, από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάποια στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι μία τέτοια αλλαγή, όπως αυτή που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, ίσως αναγκάσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποχωρήσουν από το primary dealing.

Πηγή: kathimerini.gr