Υποχώρησε η οικονομία της Ευρωζώνης στις αρχές 2018

Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στις έντονες χιονοπτώσεις αποδίδεται η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στη Βρετανία και στη Γαλλία το α΄ τρίμηνο του 2018, ενισχύοντας φόβους για την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι κίνδυνοι για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και το κλίμα νευρικότητας στις αγορές, διαμορφώνουν περιβάλλον αβεβαιότητας.

Μια ημέρα αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αποπειράθηκε να υποβαθμίσει φόβους για εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γαλλία από το δ΄ τρίμηνο του 2017 και υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην Ισπανία κάτω από το 3% για πρώτη φορά ύστερα από μια τριετία. Αμετάβλητος έμεινε, επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, στις 112,7 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλό οκταμήνου.

Ακόμη πιο δυσμενή ήταν τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012, μια είδηση που οδήγησε τη στερλίνα σε μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες για αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αναλυτικότερα, η ανάπτυξη στη Βρετανία ενισχύθηκε κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο του 2018, δηλαδή ήταν αρκετά χαμηλότερη από το 0,3% που προέβλεπε η Τράπεζα της Αγγλίας και το 0,4% που είχε καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2017. Είναι το χειρότερο τρίμηνο σε διάστημα πενταετίας και αποδίδεται εν μέρει στις έντονες χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, οι οποίες περιόρισαν τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο και τις λιανικές πωλήσεις.

Στη Γαλλία, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,3% το α΄ τρίμηνο, δηλαδή ήταν αρκετά χαμηλότερος από το 0,7% που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα τρία τρίμηνα. Η επιβράδυνση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχυρές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας πέρυσι, καθώς ήταν οι ισχυρότερες εξαετίας.

Στην Ισπανία και την Αυστρία, ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2018 παράμεινε σταθερός στο 0,7% από το δ΄ τρίμηνο του 2017. Στην Ισπανία, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,9%, δηλαδή κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από 3% και άνω που σημειώνεται κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2015. Αλλά αυτή η μικρή πτώση δεν ήταν απρόσμενη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην υπ’ αριθμόν 4 οικονομία της Ευρωζώνης –μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία– θα κινηθεί στο 2,6% το 2018 και στο 2,1% το 2019. Αν και αναλυτές εκφράζουν φόβους πως δεν θα συνεχιστεί η συγχρονισμένη ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση από το 2011.

Πηγή: kathimerini.gr