Υπόνοιες για χειραγώγηση του φράγκου από την Ελβετία

Η Ελβετία ενδέχεται να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για χειραγώγηση του νομίσματός της. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει πολύ πιο δύσκολο το έργο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS.

Οπως επισημαίνει ο Αλεσάντρο Μπι, οικονομολόγος του εν λόγω τραπεζικού ομίλου, η Ελβετία παρεμβαίνει επί χρόνια στις αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη εκτίναξη του ελβετικού φράγκου. Πληροί, έτσι, όλα τα κριτήρια που έχουν θέσει οι αμερικανικές αρχές για να καταχωρισθεί μεταξύ των χωρών που χειραγωγούν το νόμισμά τους, καθώς ήδη εμφανίζει υψηλό εμπορικό πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελβετίας υποστηρίζει πως τα αρνητικά επιτόκια και οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει μια κρίση αποπληθωρισμού και μια ύφεση.

Οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στην κεντρική τράπεζα της χώρας υπογραμμίζουν πως δεν προσπαθούν να κρατήσουν τεχνητά το νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα αλλά μόνον να αποτρέψουν μια υπερβολική ανατίμησή του.

Ενδεικτικό επεισόδιο που απασχολεί τις ελβετικές αρχές γύρω από τις κινήσεις του ελβετικού φράγκου, παραδοσιακού ασφαλούς καταφυγίου σε εποχές αβεβαιότητας, ήταν η ιλιγγιώδης εκτίναξή του στις αρχές του 2015 όταν η Τράπεζα της Ελβετίας ανακάλεσε σύνδεσή του με το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Μπι, «πολλά θα εξαρτηθούν από τη διπλωματία των ελβετικών αρχών και την καλή θέληση των ΗΠΑ». Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η υπερδύναμη δεν αποκλείεται να αποφύγει τέτοιες επιθετικές κινήσεις. Δεν κρύβει, πάντως, την ανησυχία του για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.

Οπως τονίζει, «ακόμη κι αν αποφευχθεί μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ, και μόνον το γεγονός ότι η Ελβετία πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις για να κατηγορηθεί για χειραγώγηση του νομίσματος αποτελεί κίνδυνο: ενδέχεται να καλλιεργήσει ανασφάλεια για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής που τηρεί η Τράπεζα της Ελβετίας, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος.

Η χώρα των Αλπεων βρίσκεται, άλλωστε, προ πολλού στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι κινήσεις καταγράφονται για να διαπιστωθεί κατά πόσον χειραγωγούν το νόμισμά τους. Και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί τον επόμενο μήνα όταν οι αμερικανικές αρχές θα δώσουν στη δημοσιότητα σχετική έκθεσή τους.

Πηγή: kathimerini.gr