Υπό προϋποθέσεις κάποια από τα μέτρα για το χρέος – 15 δισ. ευρώ η τελευταία δόση

Ο βασικός στόχος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συζητούνταν μέχρι αργά, χθες, το βράδυ είναι να εξασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο μόνο στο άμεσο μέλλον αλλά και στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα δαπανά πάνω από το 15% του ΑΕΠ της για εξυπηρέτηση του χρέους της μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ της μακροπρόθεσμα, ενώ πρέπει να εξασφαλίζεται ότι το χρέος της θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για να πετύχουν τον παραπάνω στόχο είναι τα ακόλουθα:

1) Μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος

• Περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (περίπου 100 δισ.) κατά 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια επίσης.

• Επιστροφή στα ελληνικά ταμεία των κερδών από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFA’s και SMP’s που αντιστοιχούν σε περίπου 4 δισ. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από το 2018, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες (κάθε δόση υπολογίζεται σε 1,2 δισ.).

• Κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF).
Τα δύο παραπάνω μέτρα θα εφαρμόζονται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις, κάτι που θα κρίνουν οι θεσμοί με επισκέψεις τους κάθε τρίμηνο στη χώρα.

2) Μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

• Το Εurogroup συμφώνησε ότι θα γίνει μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, βάσει της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι να τηρεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

• Αντί για τον γαλλικό μηχανισμό, ο οποίος συζητείτο τους τελευταίους μήνες έντονα και θα συνέδεε το ύψος της ανάπτυξης με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το Εurogroup συμφώνησε σε κάτι πολύ γενικότερο και λιγότερα φιλόδοξο. Ετσι, τη θέση του γαλλικού μηχανισμού την καταλαμβάνει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ένα πολύ δυσμενέστερο και απρόοπτο μακροοικονομικό σενάριο. «Οποτε ενεργοποιείται από το Eurogroup, θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στον βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση.

Στα 15 δισ. ευρώ η τελευταία δόση

Στα 15 δισ. ευρώ θα ανέλθει η τελευταία δόση του προγράμματος. Το ύψος της δόσης συναρτάτο με την επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από το EFSF και την επέκταση της περιόδου χάριτος (κατά την οποία δεν θα γίνονται πληρωμές τόκων και χρεολυσίων). Eτσι, λοιπόν, το ύψος της δόσης καθορίστηκε τελικά στα 15 δισ. ευρώ, καθώς αποφασίστηκε να φτάσουν στα 10 χρόνια η περίοδος χάριτος και η επιμήκυνση των δανείων. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τη δόση να κινείται μεταξύ 11,7 και 21,7 δισ. ευρώ.

Ο καταμερισμός

Από αυτό το ποσό των 15 δισ. ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή του χρέους. Πιθανότατα, θα εξαγοραστεί και τμήμα του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει υψηλό επιτόκιο. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα συμβάλει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Θα λειτουργεί, δηλαδή, ως δίκτυ ασφαλείας.

Σε αυτό το ποσό η Ελλάδα θα μπορεί να καταφεύγει σε περίπτωση που ο δανεισμός από τις αγορές είναι ακριβός. Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό «μαξιλάρι», με το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για διάστημα άνω των δύο ετών μετά το τέλος του προγράμματος.

Συμμετοχή ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επισήμως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και παρόλο που η διοίκησή του καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, μέχρι αργά το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν σαφές πώς τοποθετείτο ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παρόλο που το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται κλιμάκιο του Ταμείου να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως μέρος της έκθεσης για το άρθρο 4 που κάνει για όλα τα κράτη-μέλη που ΔΝΤ. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάζει μία όχι ξεκάθαρη θέση για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Πηγή: kathimerini.gr