Υψηλό δεκαετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το 2017 με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2007 και ταχύτερα από τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, εξέλιξη που ενισχύει την εκτίμηση πως η Ευρωζώνη αφήνει πλέον οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να ενισχύσει το επιχείρημα όσων κεντρικών τραπεζιτών τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προς τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,5%, ενώ η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2011.

Συνολικά, η οικονομία και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2017. Παράλληλα, η οικονομική εμπιστοσύνη παρέμεινε τον Ιανουάριο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, προϊδεάζοντας για συνέχιση της ισχυρής οικονομικής ανόδου τουλάχιστον στην αρχή του έτους. Βασιζόμενη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και σε καθησυχαστικές πολιτικές εξελίξεις, όπως η εκλογή Μακρόν τον περασμένο Μάιο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το 2017 ταχύτερα από την οικονομία των ΗΠΑ (ανάπτυξη 2,3% το 2017), της Βρετανίας (1,8%) και της Ιαπωνίας (1,8%). Η γαλλική οικονομία, αναζωογονημένη όπως φαίνεται από την εκλογή Μακρόν και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση των επενδύσεων, αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 1,9%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2011. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ απέδωσε την επιτάχυνση της γαλλικής οικονομίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά την εκλογή Μακρόν τον περασμένο Μάιο και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί έκτοτε (μείωση εργασιακού κόστους, ευκολότερη απόλυση εργαζομένων κ.ά.).

Οι επενδύσεις στη Γαλλία ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 3,7% και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,3%, απόρροια και τα δύο του γενικότερου θετικού κλίματος. Για το 2018, η γαλλική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7%. Την ίδια στιγμή, η ισπανική οικονομία (τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης) ολοκλήρωσε το 2017 με ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, ξεπερνώντας χωρίς σοβαρές απώλειες την πολιτική αναταραχή σχετικά με την Καταλωνία. Η ισπανική οικονομία προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2018 (μετά τρεις συνεχόμενες χρονιές με ανάπτυξη πάνω από 3%), με τη Μαδρίτη να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6%.

Φυσικά υπάρχουν και ρίσκα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Επενδυτές και αναλυτές φοβούνταν πέρυσι το ενδεχόμενο η πολιτική να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, φόβος που αποδείχθηκε αβάσιμος. Ωστόσο, και το 2018 υπάρχουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξελίσσονται ικανοποιητικά, αν και η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του SPD, γεγονός που προκαλεί μια κάποια αβεβαιότητα.

Μεγάλοι στόχοι από Γερμανία

Σε μεγάλη αναθεώρηση προς το καλύτερο της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2018 αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Το Βερολίνο αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,4% από το 1,9% που ήταν μέχρι σήμερα. Το 2017 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% (μη προσαρμοσμένα εποχικά στοιχεία), που είναι ο υψηλότερος από το 2011. Αν υπολογιστούν οι λιγότερες ημέρες εργασίας το 2017, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5%. Η αναθεώρηση για το 2018 βασίζεται σε στοιχεία όπως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη (καταγράφηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών), οι εξαγωγές, η αύξηση της απασχόλησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 5,3% το 2018 και αύξηση των εισαγωγών κατά 5,8%. Σχετικά με τον πληθωρισμό (όχι όμως τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο οποίος επιτρέπει τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης), το Βερολίνο αναθεωρεί ελαφρώς την πρόβλεψη σε μέσο πληθωρισμό 1,7% το 2018, από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 490.000 θέσεις εργασίας και οι απασχολούμενοι θα ανέλθουν στο επίπεδο ρεκόρ των 44,8 εκατ. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,3% από 5,7% το 2017.

Πηγή: kathimerini.gr