Φερέρο, οι ζαχαροπλάστες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι

Πριν από 75 χρόνια η οικογένεια Φερέρο εγκαινίασε ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο στην πόλη Αλμπα, στα βόρεια της Ιταλίας. Εκεί ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το φουντούκι ως συμπληρωματικό υλικό για τα γλυκά και τις σοκολάτες που δημιουργούσε, διότι πολύ απλά προμηθευόταν περιορισμένη ποσότητα κακάο. Σήμερα, είναι η πλουσιότερη οικογένεια της Ιταλίας και διαχειρίζεται τη δεύτερη μεγαλύτερη σοκολατοβιομηχανία σε όλο τον κόσμο, η οποία πουλάει τα προϊόντα της σε 170 χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, πρόκειται να λάβει μέρισμα ύψους 642 εκατομμυρίων ευρώ από τον όμιλο Ferrero International, στον οποίο εντάσσονται οι εταιρείες Nutella, Kinder και φυσικά η Ferrero Rocher.

Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Αύγουστο του 2019, ο όμιλος Ferrero International αποκόμισε κέρδη ύψους 928,6 εκατομμυρίων ευρώ, 25% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Λόγω της τεράστιας οικονομικής επιτυχίας της σοκολατοβιομηχανίας, η οικογένεια Φερέρο είναι η 25η πλουσιότερη οικογένεια παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg Billionaires Index. Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο έχει εκτοξευθεί, η οικογένεια Φερέρο έχει λάβει μερίσματα από τη Ferrero International, που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη της Ferrero International έχουν διπλασιαστεί από το 2008, διότι στο μεταξύ η εταιρεία έχει ενισχύσει την παρουσία της στις ΗΠΑ και έχει διευρύνει την γκάμα των προϊόντων που προσφέρει. Το 2018, παραδείγματος χάριν, η Ferrero εξαγόρασε τη μονάδα γλυκισμάτων της Nestle έναντι 2,8 δισ. δολαρίων. Επίσης, εξαγόρασε το 2019 το τμήμα μπισκότων και σνακ της αμερικανικής εταιρείας Kellogg’s έναντι 1,3 δισ. δολ. Η οικογένεια Φερέρο διαχειρίζεται την περιουσία της μέσω του οικογενειακού γραφείου Fedesa, το οποίο βρίσκεται στο Μόντε Κάρλο και επενδύει σε διάφορες εταιρείες, σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή αλλού.

Ισως το σημαντικότερο επιχειρηματικό βήμα της οικογένειας έγινε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Πιέτρο Φερέρο, αποφάσισε να μετατρέψει το συνοικιακό ζαχαροπλαστείο σε εργοστάσιο σοκολάτας. Στην πραγματικότητα, η περιουσία της ιταλικής οικογένειας άρχισε να διογκώνεται μετά τον πόλεμο, καθώς ο Φερέρο εκμεταλλευόμενος την απήχηση των γλυκών του στην Ιταλία, ξεκίνησε να ανοίγει εργοστάσια παραγωγής και γραφεία στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε με τη βοήθεια του αδελφού του ένα ευρύ δίκτυο διανομής των προϊόντων σε ολόκληρη την Ιταλία.

Ορόσημο στην ιστορία της δυναστείας Φερέρο ήταν η δημιουργία της Nutella, η οποία έφτασε στα ράφια των καταστημάτων το 1964. Λίγα χρόνια έπειτα, το 1968, ο Μισέλ Φερέρο, γιος του Πιέτρο, ανέπτυξε την σοκολάτα Kinder, ενώ το 1982 η σοκολατοβιομηχανία άρχισε να πουλά τις Ferrero Rocher. Στη συνέχεια η Ferrero International προχώρησε σε ορισμένα προϊόντα εκτός σοκολάτας, όπως για παράδειγμα οι μέντες Tic Tac.

Τα τελευταία 23  χρόνια, η σοκολατοβιομηχανία διοικείται από τον Τζιοβάνι Φερέρο, εγγονό του Πιέτρο. Η περιουσία του αγγίζει τα 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την περιουσία του Ελον Μασκ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι o 55χρονος Τζιοβάνι κατατάσσεται 27ος στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg Billionaires Index. Ο Τζιοβάνι κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στη Ferrero International και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας έχουν επίσης μερίδια στην εταιρεία.

Πηγή: kathimerini.gr