Φραγή στα κινητά εάν ξεπεράσει ο λογαριασμός τα 150 ευρώ

Πλαφόν χρέωσης σε όλους τους λογαριασμούς τηλεφώνου θα θέσει από 1ης Ιανουαρίου 2019 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών &Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το πλαφόν τίθεται στα 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των φόρων και αφορά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως φωνής, δεδομένων και μηνυμάτων (sms).

To μέτρο έρχεται να προφυλάξει τους καταναλωτές από τυχόν υπέρογκες χρεώσεις που γίνονται εν αγνοία τους ή χωρίς να έχουν αντίληψη. Εντάσσεται δε στην τρίτη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν στόχο τον εξορθολογισμό των συμβατικών σχέσεων μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και καταναλωτών. Το μέτρο προβλέπει την αυτόματη επιβολή φραγής μόλις ο λογαριασμός ξεπεράσει το όριο των 150 ευρώ.

Εφόσον, όμως, ο καταναλωτής συναινέσει, ο πάροχος θα επιβάλει την άρση της φραγής. Επίσης ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να θέτει ο ίδιος το όριο επιβολής φραγής κλήσεων και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο άνω των 150 ευρώ ή ακόμη και απεριόριστο. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, το όριο των 150 ευρώ ετέθη κατόπιν διαβούλευσης με τους παρόχους, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Η τρίτη δέσμη μέτρων της ΕΕΤΤ, που θα ισχύει από 1/1/2019, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που διευκολύνουν τους χρήστες.

Η αποζημίωση

Το πιο σημαντικό από αυτά θα είναι ο αλγόριθμος υπολογισμού της αποζημίωσης του παρόχου, στην περίπτωση που ο καταναλωτής τερματίσει πρόωρα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου. Συνήθως αυτές οι συμβάσεις συνομολογούνται με την απόκτηση προνομίων, όπως π.χ. δωρεάν παροχή εξοπλισμού, μειωμένο πάγιο κ.λπ.

Οπως εξηγούν στελέχη της ΕΕΤΤ, στις συμβάσεις αυτές ο καταναλωτής αποκτά προνόμια αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες λήγουν μόνο με τη λήξη της (συνήθως 12μηνης, 18μηνης ή 24μηνης) σύμβασης. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής τις κυρώσεις που θα υποστεί αν αποφασίσει να τερματίσει τη σύμβαση πριν από τη λήξη της.

Ο αλγόριθμός της ΕΕΤΤ θα είναι ενδεικτικός του ύψους της αποζημίωσης που θα πρέπει να απαιτήσει ο πάροχος. Επίσης η ΕΕΤΤ επέβαλε με τη δεύτερη δέσμη μέτρων στους παρόχους να γνωστοποιούν το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει ο πελάτης σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του συμβολαίου.

Χθες, η ΕΕΤΤ με ανακοίνωσή της αποσαφήνισε ότι η χωρίς όρους διακοπή ενός συμβολαίου αφορά μόνον τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με τη ανακοίνωση αυτή η ρυθμιστική αρχή επιχείρησε να σταματήσει εν τη γενέσει του ένα κύμα διακοπής συμβολαίων που προκλήθηκε από παρερμηνεία των ανακοινώσεων της περασμένης

Δευτέρας. Πολλά μέσα «ανέγνωσαν» τη χωρίς όρους διακοπή συμβολαίου αορίστου χρόνου ότι ισχύει και στα συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Με τη λογική αυτή, ακόμη και κάποιος που επιδοτήθηκε για την απόκτηση ενός π.χ. ακριβού κινητού, θα μπορούσε να διακόψει τη σύμβαση χωρίς να αποπληρώσει την αναπόσβεστη αξία της συσκευής.

Η ΕΕΤΤ στην ανακοίνωσή της χθες επανέλαβε ότι «ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου, είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα καρτοκινητά, η ΕΕΤΤ βάζει τέλος στην (παράλογη) απαίτηση των παρόχων για την επιβολή χρέωσης 20 ευρώ σε όσους θέλουν να διακόψουν οριστικά μια σύνδεση καρτοκινητής, με την έννοια να κλείσουν εντελώς τη σύνδεση.

Στελέχη, πάντως, της αγοράς αναφέρουν ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί από την ΕΕΤΤ ή/και τους παρόχους ποια σύνδεση ορίζεται ως αορίστου χρόνου. Στην ΕΕΤΤ θεωρούν ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μετά τη λήξη της μετατρέπεται αυτόματα σε σύνδεση αορίστου χρόνου. Οι εταιρείες ερμηνεύουν αυτή την μεταβολή μόνον εφόσον το τιμολόγιο περιλάβει χρεώσεις ονομαστικού καταλόγου. Σε άλλη περίπτωση θεωρούν ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου επαναλαμβάνεται για την ίδια περίοδο.

Σύγκριση συμβάσεων

Η τρίτη δέσμη μέτρων της ΕΕΤΤ για τους καταναλωτές θα υποχρεώσει ακόμη τους παρόχους να περιλάβουν στον λογαριασμό πελάτη όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και όχι μόνον την υφιστάμενη, έτσι ώστε να είναι άμεσα αντιληπτή η σχέση των δύο αντισυμβαλλομένων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις δέσμες μέτρων της ΕΕΤΤ υπέρ των καταναλωτών, που ίσχυσαν την 1/1/2018 και αυτή που θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους, είναι έργο της προηγούμενης επιτροπής, η θητεία της οποίας έληξε στις αρχές Ιανουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr