«Φτωχότεροι» κατά 388 δισ. δολ. οι μεγιστάνες εντός του 2018

Οι πάμπλουτοι και ισχυροί του κόσμου μειώθηκαν σε αριθμό και… φτώχυναν λίγο, διότι ο συνολικός τους πλούτος το 2018 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2017 κατά 388 δισεκατομμύρια, στα 8,539 τρισ. δολάρια. Τα σχετικά αναφέρονται στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC. Ενας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη ήταν οι γεωπολιτικές διενέξεις και τα ευμετάβλητα χρηματιστήρια. Η περιστολή του πλούτου των 2.101 δισεκατομμυριούχων (έναντι 2.158 το 2017) παρατηρείται πρώτη φορά από το 2015. Η πλειονότητά τους είναι άνδρες και το 11% γυναίκες. Την περίοδο 2013 -2018, οι γυναίκες δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 160 σε 233, δηλαδή κατά 46%, ενώ κατά 39% οι άνδρες.

Μια πολύ δραστική μείωση του πλούτου εντοπίζεται στην Κίνα, τη χώρα με τους περισσότερους μεγιστάνες μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Στην Κίνα διαβιούν 436 πάμπλουτοι και στη Βόρεια Αμερική 652, ενώ τους 548 φθάνουν στην Ευρώπη. Οι  εισηγμένες τράπεζες, οι οποίες έχουν υπό διαχείριση τον πλούτο αυτών των ανθρώπων, όπως και η UBS, έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο από τις σινοαμερικανικές εμπορικές διενέξεις και την εν γένει αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό διεθνώς. Οι πελάτες τους αποστρέφονται τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τον δανεισμό και αντ’ αυτών προτιμούν να σωρεύσουν ρευστό – κάτι σύνηθες σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας.

Στην περίπτωση της Κίνας, ο πλούτος μειώθηκε σε όρους δολαρίου κατά 12,8% στο 1,388 τρισ. δολάρια εξαιτίας της αποδυνάμωσης των χρηματιστηριακών δεικτών και του γουάν, αλλά και λόγω της επιβράδυνσης της εθνικής οικονομίας. Ο αναπτυξιακός ρυθμός της εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν τριάντα ετών το 2018. Αυτό αυτομάτως έθεσε πολλούς εκτός χορείας δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, παρά την κάμψη αυτή, η Κίνα εξακολουθεί να δημιουργεί έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 2-2,5 ημέρες, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση και τα αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος πλούσιων πελατών της UBS, Γιόζεφ Στάντλερ. Σε παγκόσμιο εύρος, οι δισεκατομμυριούχοι αριθμητικά ελαττώθηκαν εκτός της αμερικανικής ηπείρου, όπου οι μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας πλήθυναν και έφθασαν τους 749 έναντι 715 το 2017. «Η έκθεση δείχνει πόσο ανθεκτική στους έξωθεν κραδασμούς παραμένει η οικονομία των ΗΠΑ», παρατηρεί ο Τζον Μάθιους, διευθυντής του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της UBS στις ΗΠΑ. Ενα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει η έκθεση των UBS/ PwC είναι ότι ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας αποτελεί τον μοναδικό για το δωδεκάμηνο του 2018 που συνετέλεσε σε αύξηση του πλούτου των πλούσιων κατά 3,4%, στο 1,3 τρισ. δολάρια.

Επί του παρόντος κι ενώ οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν μετά τη δραστική εξασθένησή τους στα τέλη του 2018 και οι διαχειριστές πλούτου μπόρεσαν να ενισχύσουν τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία, οι ζάπλουτες οικογένειες του κόσμου δείχνει να ανησυχούν, επισημαίνει το Reuters. Μια σειρά ζητημάτων τούς προβληματίζει, από την εξέλιξη στο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου και την αβεβαιότητα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έως την άνοδο του λαϊκισμού και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες τους ωθούν να κρατούν σε ρευστό μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους. Τέλος, ο Σάιμον Σμάιλς εκτιμά πως «είναι πιθανό ο πλούτος τους να αυξηθεί και πάλι το 2019, αλλά δεν θα είναι κραυγαλέος, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς, χάρις στην ανοδική πορεία των δεικτών».

Υψηλές αποδόσεις

Εάν χρειάζεστε μία συμβουλή σε ποιες μετοχές να επενδύσετε τα χρήματά σας, μπορείτε να διαλέξετε εταιρείες που έχουν ιδρύσει μεγιστάνες. Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του 2019 (και αφορά την επίδοση του 2018) για τους πλούσιους του κόσμου, που καταρτίζει η UBS με την PwC. Τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι τη λήξη του 2018, οι εταιρείες που ελέγχουν ή ιδρύουν μεγιστάνες και είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αποδίδουν σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσον όρο των αντίστοιχων δεικτών. Η ετήσια απόδοση συνολικά ήταν 17,8% εν συγκρίσει με το 9,1% του παγκόσμιου δείκτη MSCI World Index, ο οποίος παρακολουθεί την κίνηση των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων. Επιπλέον, ειδικά οι επιχειρήσεις που ίδρυσαν αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι ξεπέρασαν άλλες που έχουν ιστορία πολλών γενεών, σε ποσοστό 1,4% κατά μέσον όρο και σε ετήσια βάση για τη 15ετία 2004-2018.

Οσο ο έλεγχος των επιχειρήσεων παραμένει στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας, η βελτιωμένη επίδοση διαιωνίζεται. Ο αντίκτυπος των δισεκατομμυριούχων είναι πολύ πιο ισχυρός στις ΗΠΑ και τις ακολουθούν οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας – Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Η κινεζική οικονομία συνεχώς εφευρίσκει τον εαυτό της, όπως σημειώνει η UBS, δίνοντας το περιθώριο σε ορισμένες δραστηριότητες να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ άλλες φθίνουν. Οι καταναλωτές ασπάζονται πρόθυμα νέες προσεγγίσεις του επιχειρείν, ενώ τα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην τεχνολογία ακμάζουν και αντικαθιστούν παλαιότερα σχήματα. Η Ευρώπη δείχνει μια μικρή υστέρηση, αν και πάλι οι εταιρείες των δισεκατομμυριούχων ξεπερνούν σε επίδοση τις υπόλοιπες.

Πηγή: kathimerini.gr