Χαμηλότερη ύφεση στη Γερμανία σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις

Ευοίωνες για τη γερμανική οικονομία είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, καθώς αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του και τώρα βλέπει το γερμανικό ΑΕΠ να μην καταβάλλει τόσο βαρύ τίμημα στην πανδημία.

Η τελευταία εκτίμησή του είναι πως η ύφεση στη Γερμανία δεν θα υπερβεί φέτος το 5,2%, ενώ στην αμέσως προηγούμενη εκτίμησή του το εν λόγω ινστιτούτο έκανε λόγο για συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 6,7%.

Ανάκαμψη

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo, Τίμο Βολμερσόιζερ, τόνισε πως «η μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αλλά και η ανάκαμψη εξελίσσονται τώρα ευνοϊκότερα από όσο περιμέναμε». Για το επόμενο έτος το εν λόγω ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 5,1% έναντι του 6,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 1,7%.

Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αναθεωρημένη εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης για ύφεση 5,8% φέτος, που ήταν σαφώς πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη για συρρίκνωση 6,3%.

Δεν παύει, βέβαια, να πρόκειται για τη βαθύτερη πτώση που έχει γνωρίσει το γερμανικό ΑΕΠ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ύφεση της Γερμανίας ήταν ελαφρώς μικρότερη: το γερμανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 5,7%.

Το Βερολίνο έχει, άλλωστε, αναθεωρήσει προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις του για το επόμενο έτος, που είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες του Ifo. Εκτιμά συγκεκριμένα πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί το 4,4% ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της μιλούσε για πιο στιβαρή ανάκαμψη, της τάξης του 5,2%.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται πως θα ανέλθει φέτος στα 2,7 εκατομμύρια, θα σημειώσει, δηλαδή, αύξηση κατά 400.000 άτομα σε σύγκριση με το 2019, όταν έφτανε τα 2,3 εκατομμύρια. Εκτιμάται πως θα μειωθεί ελαφρώς, στα 2,6 εκατομμύρια το 2021 και περαιτέρω στα 2,5 εκατομμύρια το 2022. Σύμφωνα, πάντως, με τη γερμανική Ενωση Επιχειρήσεων Λιανικής (HDE), οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 1,5% παρά την πανδημία.

Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της καθώς η HDE προέβλεπε για φέτος πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%. Σημειωτέον, πάντως, πως οι εκτιμήσεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι θα αποφευχθεί ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως και ένας δεύτερος γύρος αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, που θα ανέτρεπε τελείως το σκηνικό.

Μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με την HDE, η θετική εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη των πωλήσεων online αλλά και στα  μέτρα στήριξης του εμπορίου που προώθησε το Βερολίνο, όπως η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και οι επιταγές σε όσους έχουν ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HDE, τα μέτρα αυτά τόνωσαν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ στήριξαν τον τομέα του λιανικού εμπορίου στο σύνολό του.

Παρά τη βελτίωση της εικόνας, πάντως, η εν λόγω ένωση κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής και τα μικρά εμπορικά καταστήματα στα αστικά κέντρα διότι έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από την κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr