Χρυσοφόρος η επένδυση της Οπρα Ουίνφρεϊ στη Weight Watchers

Εχοντας μερίδιο 8% στο μετοχικό κεφάλαιο της Weight Watchers, η Οπρα Ουίνφρεϊ κατάφερε να επαναφέρει την εταιρεία παροχής υπηρεσιών αδυνατίσματος στο προσκήνιο και να αυξήσει την περιουσία της στα 4 δισ. δολάρια. Σήμερα είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα επιχειρηματίας που συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Τον Οκτώβριο του 2015, η κ. Ουίνφρεϊ επένδυσε 43 εκατ. δολάρια στη Weight Watchers International, επένδυση που αποδείχθηκε σωτήρια για την εταιρεία και πολύ κερδοφόρα για την ίδια. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η μετοχή της εταιρείας κυμαινόταν σχεδόν προ τριετίας στα 7 δολάρια, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο ρεκόρ των 101 δολαρίων, αντανακλώντας άνοδο 1.400%. «Εκτός των κλάδων τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς μια τόσο υψηλή απόδοση», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ο Τζέιμς ντε Μπούνσεν, διαχειριστής κεφαλαίων στη Janus Henderson.

Σε μια εποχή που ο επενδυτικός ακτιβισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των εταιρειών, ο οικονομικός διευθυντής της Weight Watchers απορρίπτει σενάρια που θέλουν την κ. Ουίνφρεϊ να παρεμβαίνει με πρόθεση να προκαλέσει ραγδαίες ανατροπές. Ο Νικ Χότσκιν αναφέρεται σε μια επιχειρηματία που ακολουθεί το πάθος και το ένστικτό της. Ισως η κ. Ουίνφρεϊ να αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή επενδυτικού ακτιβισμού ηπιότερης μορφής, σε αντίθεση με τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που παρεμβαίνουν δυναμικά σε διοικητικά θέματα με στόχο την άμεση ενίσχυση των επιδόσεων μιας εταιρείας και άρα των κερδών τους. Κατά τη διάρκεια του 2017, η μετοχή της Weight Watchers σημείωσε αποδόσεις της τάξεως του 281%, όταν ο δείκτης της εταιρείας αναλύσεων Hedge Fund Research ενισχύθηκε κατά 5,5%. Κέρδη 13% σημείωσε την ίδια περίοδο ο αμερικανικός δείκτης επιχειρήσεων μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Weight Watchers ανέρχεται στα 6,59 δισ. δολ. αντί των 4,23 δισ. δολ. που είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο.

Οι ακτιβιστές επενδυτές στοχεύουν σε εταιρείες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Α&Μ, ο πήχυς έχει ανέβει και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με ακτιβιστές επενδυτές να στοχεύουν σε κεφαλαιοποίηση έως και 17,6 δισ. δολ. «Αυτό που παρατηρούμε είναι επενδυτές που ξεκινούν μια διαμάχη με τη διοίκηση για ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας», σχολιάζει ο Μάλκομ Μακίνζι, γενικός διευθυντής της Α&Μ, στο Bloomberg.

Πηγή: kathimerini.gr