Χρυσό διαβατήριο για ασφάλεια θέλουν πλούσιοι Αμερικανοί

Oλο και μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για τα λεγόμενα «χρυσά» διαβατήρια, καθώς τα αναζητούν πυρετωδώς οι πλούσιοι Αμερικανοί. Μετά τις πολυτέλειες των θαλαμηγών, των ιδιωτικών αεροσκαφών και των επαύλεων, τώρα οι βαθύπλουτοι αναζητούν ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο που είναι πολύ λιγότερο συμβατικό. Ο λόγος για το δεύτερο διαβατήριο. Και φαίνεται πως έχει παίξει κάποιο ρόλο στην αυξημένη ζήτηση αφενός ο παράγοντας της πανδημίας και αφετέρου οι αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Ερικ Σμιντ, μητρικής της Google, που υπέβαλε αίτηση για να γίνει πολίτης της Κύπρου. Ο εν λόγω βαθύπλουτος Αμερικανός έχει αποκτήσει κάθε είδους χλιδή, καθώς διαθέτει θαλαμηγό, ιδιωτικό αεροσκάφος αλλά και ρετιρέ στο Μανχάταν. Ενα από τα τελευταία αποκτήματά του είναι όμως το δεύτερο διαβατήριο. Την είδηση δημοσίευσε τον περασμένο μήνα κυπριακή εφημερίδα και τη μετέδωσε πρώτος ο ιστότοπος Recode.

Ετσι ο 65χρονος Ερικ Σμιντ εισέρχεται πλέον στη λέσχη όσων συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήρια. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σπάνιο για τους πολίτες των ΗΠΑ να επιχειρήσουν να αγοράσουν τα λεγόμενα «χρυσά» διαβατήρια. Για αυτά ενδιαφέρονταν συνήθως άνθρωποι με μεγάλο πλούτο αλλά προερχόμενοι συνήθως από χώρες με λιγότερες ταξιδιωτικές ελευθερίες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπως η Κίνα, οι αραβικές χώρες, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Ποτέ στο παρελθόν…

Ωστόσο, αυτό αλλάζει. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο Πάντι Μπλιούερ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων για θέματα υπηκοότητας και εγκατάστασης Henley & Partners που έχει έδρα το Λονδίνο. Απαντώντας σε ερωτήματα που λαμβάνει από Αμερικανούς, ο κ. Μπλιούερ τόνισε πως «το φράγμα έσπασε –και δεν το συνειδητοποιήσαμε– στα τέλη του περασμένου έτους, και συνεχίζει να δυναμώνει».

Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι εκπρόσωποι του Ερικ Σμιντ –του οποίου ο πλούτος ανέρχεται σε 19 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index– δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το τρέχον αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ προηγείται της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Ο λόγος είναι ότι τώρα οι βαθύπλουτοι Αμερικανοί σχεδιάζουν πώς θα διατηρήσουν κάποια ελευθερία κινήσεων, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που αυξάνονται λόγω δεύτερου κύματος κρουσμάτων.

Οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν, άλλωστε, οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος. Μολονότι ο Τζο Μπάιντεν έχει απορρίψει τον φόρο μεγάλης περιουσίας που προωθούν ορισμένοι Δημοκρατικοί ανταγωνιστές του, οι προτάσεις του θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε Αμερικανούς που μετέρχονται διαφόρων έμμεσων και αθέμιτων μεθόδων για να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τους φόρους που αναλογούν στα κέρδη τους από τις επενδύσεις τους.

Οι ανησυχίες

Υπάρχει, άλλωστε, και η κατηγορία εκείνων που έχουν ζητήσει να λάβουν ένα διαβατήριο άλλης χώρας φοβούμενοι την εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών. Αυτή είναι η εκτίμηση της συμβουλευτικής εταιρείας υπηκοότητας Apex Capital Partners, η οποία ανέφερε ότι οι έρευνες από πελάτες – συνήθως περίπου πέντε τον χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 650% μετά τις πρόσφατες εκλογές στην υπερδύναμη. Οπως τόνισε ο ιδρυτής της Apex Nuri Katz σε συνέντευξή του που παραχώρησε προσφάτως, οι Αμερικανοί που εκφράζουν ενδιαφέρον για τα «χρυσά» διαβατήρια παραδόξως λένε τα ίδια πράγματα και επικαλούνται τα ίδια προβλήματα με τους Κινέζους ή πλούσιους που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία: «Λένε, δεν φεύγουμε από τις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, αλλά ανησυχούμε και θέλουμε να έχουμε κάτι άλλο, για κάθε περίπτωση».

Πηγή: kathimerini.gr