Όχι στα Ευρωομόλογα από την Μέρκελ

«Πολλοί άνθρωποι στη νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους -επί χρόνια ή επί δεκαετίες- παραλείψεις», δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα», επανέλαβε εξάλλου η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην «Muenchner Merkur» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».

Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με… χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων» και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους. «Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε», προσθέτει.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε και προεκλογική ομιλία της στο Κόμπλεντς, όπου επανέλαβε την αρχή «παροχές για αντιπαροχές». «Ναι, υποστηρίζουμε τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με κανόνες. «Και ο κανόνας είναι: η αλληλεγγύη έχει για μας και την άλλη όψη του νομίσματος — τις προσπάθειες των ίδιων αυτών των κρατών. Η παροχή και η αντιπαροχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», τόνισε, αλλά αναγνώρισε και ότι «το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει για την Γερμανία θέσεις εργασίας και ευημερία».

Πηγή: imerissia.gr