Tο μέλλον του χρήματος

Το 2020, η Κίνα ξεκίνησε τη δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού renminbi (RMB), το οποίο θα μπορούσε να έχει επαναστατικές επιπτώσεις για το μέλλον του χρήματος. Παρόλο που το ψηφιακό RMB μάλλον δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από πολλούς CEO, έχει έρθει η στιγμή να εξετάσουμε τις αλλαγές που θα μπορούσε να επιφέρει στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Από το 2009, τη χρονιά της εμφάνισης του bitcoin, έχει προκύψει μια πληθώρα κρυπτονομισμάτων. Η Τράπεζα της Κίνας πιθανόν να πρωτοπορήσει με την εισαγωγή ενός «επίσημου» ψηφιακού νομίσματος (fiat currency), οδηγώντας ενδεχομένως σε μια νέα εποχή στην ψηφιακή οικονομία.

Το τολμηρό εγχείρημα της Κίνας δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για μία κοινωνία που λειτουργεί χωρίς σχεδόν καθόλου μετρητά. Το 2000, η Κίνα είχε περίπου 23 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τα 900 εκατ., με τους περισσότερους από αυτούς να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για τη χρήση του Διαδικτύου.

Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάδειξη ιδιαίτερα επιτυχημένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και online-to-offline (O2O), επιτρέποντας έτσι ανεμπόδιστες αγορές και πολλαπλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις δημόσιες μεταφορές.

Τον Οκτώβριο του 2020, η δυναμική της αγοράς οδήγησε την Bank for International Settlements (BIS) να δημοσιεύσει μια έκθεση μαζί με επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες – μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας– αξιολογώντας τη σκοπιμότητα των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs). Μικρότερες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ταϊλάνδη, σχεδιάζουν τις δοκιμές των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, ενώ οι Μπαχάμες πρόσφατα έκαναν την έναρξη του πρώτου εθνικού τους CBDC.

Οι κανονισμοί ευνοούν την εδραίωση των κρυπτονομισμάτων. Οι νομισματικές και κανονιστικές αρχές συνεχίζουν να παρέχουν σαφήνεια. Το Χονγκ Κονγκ εξετάζει ένα πλαίσιο για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, με τις ΗΠΑ να έχουν δώσει το πράσινο φως για συναλλαγές ψηφιακών σταθερών νομισμάτων (stablecoins).

Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πιθανόν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής. Η προσαρμογή θα απαιτήσει την αναδιαμόρφωση συστημάτων, παράλληλα με τη χρηματοδότηση των εξόδων λειτουργίας και συμμόρφωσης. Κάποιες τράπεζες δημιουργούν πλατφόρμες συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζουν υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, λειτουργίες θεματοφυλακής, καθώς και ομάδες συμβουλευτικής και έρευνας για τα κρυπτονομίσματα.

Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία. Οι εξελίξεις στο B2C θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για διεταιρικές, εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές. Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα παρέχει γενικευμένες πληρωμές μεταξύ B2B.

Oσοι κρατούν τα ηνία θα χρειαστεί να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στο νέο περιβάλλον. Οι εταιρείες αυξάνουν τα αποθέματά τους σε κρυπτονομίσματα, βλέποντας τη δυνατότητα αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου τους, την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού ή την υποστήριξη καταναλωτικών αγορών. Τα χρηματιστήρια για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και παράγωγα προϊόντα κρυπτονομισμάτων πολλαπλασιάζονται. Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ παικτών κρυπτονομισμάτων επιταχύνεται, το ίδιο και η επιτήρηση από κανονιστικές και ρυθμιστικές αρχές.

Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο προόδου, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής. Το 2021 φαίνεται να αποτελεί το έτος όπου η Κίνα θα λειτουργήσει πειραματικά για τη μαζική υιοθέτηση του ψηφιακού χρήματος.

Πηγή: kathimerini.gr