Η υπερφορολόγηση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τουρισμό

Ο τουρισμός το 2017 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, κατά τις εργασίες της κλειστής συνεδρίασης της 26ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, χθες, στην Αθήνα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης κατέθεσε πρόταση για φορολογικά κίνητρα, ώστε να μειωθεί η εποχικότητα του τουρισμού, ενώ προέταξε και την ανάγκη μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των εργαζομένων. Ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο τουρισμός καταφέρνει να παραμείνει για ακόμα μία χρονιά ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στις προκλήσεις και στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Ως προκλήσεις περιέγραψε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται και ως προβλήματα εστίασε στην υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.

«Για το 2017, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τα 30,1 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρυσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016», τόνισε ο κ. Ρέτσος και προσέθεσε πως «η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ» (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017).

πίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%». Παράλληλα, απαρίθμησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο τουρισμός. Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης εισήγαγε την ιδέα της «εποχικότητας στις χρεώσεις». «Ο,τι χρεώσεις και αν είναι αυτές, απασχόλησης, εισφορών, ΙΚΑ και τα λοιπά για τον τουρισμό, χρεώσεις αεροδρομίων, χρεώσεις μουσείων, ακόμα ενδεχομένως και σε κάποιες περιοχές, κάποιο μέρος. Ισως αυτό διευκολύνει κάποιες μειώσεις να γίνουν πιο γρήγορα, αν δημοσιονομικά δεν είναι εύκολο να γίνουν από την αρχή», εξήγησε. Ζήτησε δε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και για όλους τους εργαζομένους.

Πηγή: kathimerini.gr