Βρετανία: Πλεόνασμα για πρώτη φορά Ιούλιο μήνα, από το 2002

Η Βρετανία απροσδόκητα ανακοίνωσε το πρώτο της πλεόνασμα του προϋπολογισμού για οποιονδήποτε Ιούλιο από το 2002, κυρίως λόγω των υψηλών πληρωμών φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πλεόνασμα του Ιουλίου διαμορφώνεται στις 184 εκατ. στερλίνες, σε σχέση με το έλλειμμα των 308 εκατ. στερλίνων πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS.

Τα στοιχεία ενισχύθηκαν από την αύξηση 10,6% σε ετήσια βάση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο, ένας μήνας στη διάρκεια του οποίου παρατηρείται συχνά αύξηση αυτών των αποδόσεων.

Ιστορικά, ο Ιούλιος είναι ένας ισχυρός μήνας για τα εταιρικά φορολογικά έσοδα επίσης, αν και αυτά υποχώρησαν ελαφρώς σε σχέση με το περασμένο έτος.

Τα στοιχεία επίσης της στατιστικής υπηρεσίας εμφάνισαν το κόστος του υψηλότερου πληθωρισμού στα δημοσιονομικά. Οι πληρωμές τόκων διαμορφώθηκαν στις 4,9 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο, υψηλότερα 18% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δαπανήσει περί τις 21,6 δισ. στερλίνες σε πληρωμές τόκων στο πρώτο τετράμηνο της χρήσης, υψηλότερα 23,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Επίσης, ο συνολικός δανεισμός στο α΄ τετράμηνο της χρήσης αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός που διαμορφώνεται υψηλότερα του στόχου, οδήγησε προς τα άνω το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους της Βρετανίας.

Ο δανεισμός του δημοσίου τομέα για την κάλυψη του ελλείμματος μεταξύ φόρων και δαπανών διαμορφώθηκε στις 22,8 δισ. στερλίνες (29,38 δισ. δολάρια) στο α΄ τετράμηνο της χρήσης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Το ποσό ήταν αυξημένο κατά 1,9 δισ. στερλίνες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση του δανεισμού αποδίδεται κυρίως στο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους που συνδέεται με τον πληθωρισμό, και το οποίο διαμορφώθηκε στις 21,6 δισ. στερλίνες στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου, 4 δισ. στερλίνες υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Μόνο τον Ιούλιο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά περισσότερες από 700 εκατ. στερλίνες.

Πηγή: capital.gr