Έρχονται οι πρώτες αγορές «κόκκινων» δανείων από την EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) αναμένει να αγοράσει την πρώτη παρτίδα «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της τράπεζας σύμφωνα με το Reuters.

Η Sabina Dziurman, επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε στο Reuters ότι οι κινήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν τις δαπάνες της τράπεζας στην Ελλάδα αυτό το έτος πάνω από το επίπεδο των 320 εκατ. ευρώ που χαράχθηκε πέρυσι.

«Περιμένουμε ορισμένες συναλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες» δήλωσε η Dziurman μιλώντας στο Reuters Global Markets Forum. «Θα μου προκαλούσε απογοήτευση αν (η επένδυση) ήταν μικρότερη αυτό το έτος».

Η Dziurman δήλωσε επίσης ότι η τράπεζα αιφνιδιάστηκε θετικά από το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την Ελλάδα και βρίσκεται σε επικοινωνία με πιθανούς επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non-performing loans – NPLs) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πακέτα των δανείων.

Η EBRD έχει ήδη επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας –  Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς – σημειώνει το πρακτορείο.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι η EBRD αναμένεται να αγοράσει μερίδιο 15% στον ασφαλιστικό βραχίονα της Τράπεζας Πειραιώς, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πηγή: capital.gr