Ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου η υποβολή των «πόθεν έσχες»

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το «πόθεν έσχες» οι υπόχρεοι βουλευτές, αιρετοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και δημοσιογράφοι. Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Σε αυτό θα πρέπει να δηλωθούν κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος και τα χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται σε θυρίδες, καθώς και ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και εκείνη της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση. Τι θα δηλώσουν οι υπόχρεοι στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης:

1. Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο.

2. Στο σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ η δε συνολική αξία των αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

3. Σε περίπτωση απόκτησης νέου ακινήτου ή πώλησης που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων από κληρονομιά, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

4. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.

5. Με την οριστική υποβολή οφείλει ο υπόχρεος να επισυνάψει στη δήλωση τα ηλεκτρονικά αρχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων ή να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της ΔΠΚ την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Taxis.

Οσοι δεν υποβάλουν δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Πηγή:kathimerini.gr