Κινεζικές εξαγωγές: Αυξήθηκαν κατά 30,6%

Μεγάλο στήριγμα για την κινεζική οικονομία αποδείχθηκαν οι εξαγωγές κατά την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο η δυναμική τους αναμένεται να περιοριστεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της τελωνειακής υπηρεσίας της χώρας, σε όρους δολαρίου, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Μάρτιο 30,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, απέχοντας από τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση 35,5%.

Σχολιάζοντας την πορεία των εξαγωγών το επόμενο τρίμηνο, ο εκπρόσωπος των τελωνείων Λι Κουιουέν, δήλωσε ότι το υψηλό επίπεδο των εξαγωγών κατά την περυσινή χρονιά θέτει προκλήσεις για το εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η επανεμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού και η γενικότερη αβεβαιότητα στο εξωτερικό, όπως ο αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ, καταδεικνύουν πως η Κίνα ακόμη έχει αρκετό δρόμο να διανύσει προκειμένου να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη στο εμπόριο.

Στόχος της Κίνας είναι να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της από τις εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, και οι δύο κατηγορίες, εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο για την κινεζική οικονομία. Οπως αναφέρει και το CNBC, πέρυσι, τα κινεζικά εργοστάσια κατάφεραν να επανεκκινήσουν την παραγωγή αρκετά νωρίτερα από τα εργοστάσια σε άλλες χώρες τα οποία εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Το 2020, οι εξαγωγές αποτέλεσαν «ασπίδα» για την κινεζική οικονομία, σημειώνοντας αύξηση 3,6% ενώ το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε κατά 2,3% με την Κίνα να είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που κατάφεραν να σημειώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξάλλου, η αύξηση αυτή πέρυσι υποστηρίχθηκε και από την ενισχυμένη ζήτηση που σημειώθηκε για προϊόντα, όπως οι μάσκες προσώπου ή άλλα προστατευτικά είδη.

Μοχλός για την έντονη ζήτηση των προϊόντων που κατασκευάζονται στα κινεζικά εργοστάσια, ήταν κατά τον Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie, η πρώιμη ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία αλλά και η τόνωση που καταγράφηκε από χώρες του εξωτερικού. «Αυτοί οι δύο παράγοντες (θα) εξασθενήσουν στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, καθώς οι υπόλοιπες χώρες θα ξανανοίγουν και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να ξοδέψουν περισσότερα για τις υπηρεσίες», πρόσθεσε. «Επομένως, δεν νομίζω ότι ο τρέχων ρυθμός θα μπορούσε να διατηρηθεί», κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Nomura αναμένουν ότι η αύξηση των εξαγωγών θα μειωθεί από 10% έως 15% τον Απρίλιο, με μια πιο σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr