Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (που επέστρεψε απρόσμενα στο χαμηλό τετραετίας του 0,7% τον Ιανουάριο) και οι συνθήκες πιστωτικής στενότητας κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Φραγκφούρτη να αναλάβει εκ νέου δράση για να ενισχύσει τη ρευστότητα και να θωρακίσει την εύθραυστη ανάκαμψη. Αν και σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters η πλειονότητα των traders δεν αναμένει νέα κίνηση κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, εκτιμώντας ότι και τα χθεσινά θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση προσφέρουν πίστωση χρόνου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι ειδικός στο να? αιφνιδιάζει τους αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη μείωση επιτοκίων του ευρώ (στο 0,25% από 0,5%) τον Νοέμβριο κατέλαβε εξαπίνης τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς. Έτσι, αν και δεν αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο, ορισμένοι ξένοι οίκοι όπως η Barclays προβλέπουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ (κατά 10-15 μονάδες βάσης). Δεν λείπουν και τα σενάρια για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, κάτι που θα το οδηγούσε σε αρνητικό έδαφος, δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «σταθμεύουν» κεφάλαια στην ΕΚΤ αντί να τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία.

Αποστείρωση
Στο «ραντάρ» ορισμένων βρίσκεται και η προοπτική εγκατάλειψης της πρακτικής της «αποστείρωσης» των αγορών ομολόγων από την τράπεζα (δηλαδή της απόσυρσης ισόποσης ρευστότητας από το σύστημα) στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, που υποστήριζε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank δεν είναι πλέον αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ντράγκι είχε πει τον Δεκέμβριο ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση και εάν όντως ληφθεί η σχετική απόφαση, όχι μόνο θα οδηγούσε σε άμεση τόνωση της ρευστότητας, αλλά και (το βασικότερο) θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την εκτύπωση χρήματος, στέλνοντας ισχυρό σήμα ότι η ποσοτική νομισματική χαλάρωση (QE) ευρωπαϊκών προδιαγραφών δεν αποτελεί πλέον ταμπού, όπως θεωρούνταν μέχρι πρότινος. Όλη αυτή η προβληματική ασκεί πιέσεις στο ευρώ, που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε σε χαμηλό δέκα εβδομάδων έναντι του δολαρίου, κάτω από το 1,35 δολ./ευρώ, με πολλούς διαπραγματευτές συναλλάγματος να βλέπουν περαιτέρω αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος βραχυπρόθεσμα.

Stress tests
Την ίδια στιγμή, «επί ποδός πολέμου» βρίσκεται η ΕΚΤ και για τους ελέγχους που θα διενεργήσει στις τράπεζες, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην κατάρτιση και δημοσιοποίηση του σχετικού πλαισίου. Χθες, η Φραγκφούρτη ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει και στους δικούς της ελέγχους το όριο 8% για τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο βασικό της σενάριο και το 5,5% στο ακραίο σενάριο, ευθυγραμμιζόμενη με τις παραμέτρους που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) την Παρασκευή. Η ΕΚΤ άνοιξε επίσης τα χαρτιά της και όσον αφορά τη μεταχείριση των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων των τραπεζών στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR): Αφενός επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία για τα σχετικά χαρτοφυλάκια (ύψος, χώρα προέλευσης, διάρκεια των τίτλων), αφετέρου αποκάλυψε ότι τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα θα αποτιμηθούν σε τρέχουσα αξία (mark-to-market), κάτι που υποδεικνύει αυστηροποίηση των όρων όσον αφορά τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, σε σχέση με τους προηγούμενους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν της ΕΚΤ αναφέρει: «Τα ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια «διακράτηση έως τη λήξη» (held-to-maturity) θα αντιμετωπιστούν με την ίδια μέθοδο με τα υπόλοιπα πιστωτικά ανοίγματα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, που σημαίνει ότι θα συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις των σεναρίων για τις παραμέτρους των ζημιών και των χρεοστασίων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες προβλέψεις. Παράλληλα, οι ίδιοι τύποι χρεογράφων στα χαρτοφυλάκια «διαθέσιμα προς πώληση» (available-for-sale-AFS) και «διακράτηση για συναλλαγές» (held-for-trading -HFT) θα αποτιμηθούν «mark-to-market». Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι τα σενάρια των stress tests θα σταλούν στις τράπεζες από την EBA στο τέλος του Απριλίου.

AQR
Όσον αφορά τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQR, η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει το πρώτο «πακέτο» στοιχείων από τις τράπεζες που αφορά τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών, ενώ σειρά παίρνουν οι φάκελοι για τα δάνεια.

Στην παρούσα φάση τελειοποιεί τη μεθοδολογία του ελέγχου σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει την επιλογή των δανειακών χαρτοφυλακίων που θα εξετάσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια θα αναλάβουν δράση οι εθνικές αρχές, ενώ η ΕΚΤ θα αναπτύξει τις δικές της ομάδες που θα επιβλέπουν τις έρευνες στις τοπικές τράπεζες.

Πηγή: imerissia.gr