Κομισιόν: Πορτογαλία, Κροατία εκτός «πειθαρχικού ελέγχου»

Τον τερματισμό της διαδικασίας του «πειθαρχικού ελέγχου» των προϋπολογισμών της Πορτογαλίας και της Κροατίας πρότεινε η Κομισιόν, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα των δύο χωρών υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών της Ε.Ε. βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016, παρότι αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «επείγουσες προκλήσεις».

Ενδεικτικά, το μέσο έλλειμμα για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένεται περαιτέρω πτώση. Όσον αφορά τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,7% του ΑΕΠ.

Όπως προαναφέρθηκε, χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τερματίσει τον «πειθαρχικό έλεγχο» των προϋπολογισμών της Πορτογαλίας και της Κροατίας. Η τελική απόφαση βέβαια, αναμένεται να ληφθεί τους επόμενους μήνες, από το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., «η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση των προϋπολογισμών ήταν «άνιση» ανάμεσα στις χώρες – μέλη», καθώς παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις.

Ως παράδειγμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλέστηκε τη Γαλλία, της οποίας το έλλειμμα παρέμεινε άνω του 3% -επίπεδα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τουλάχιστον το 2018.

Πηγή: naftemporiki.gr