Λετονία: Διστακτικοί οι λετονοί απέναντι στο ευρώ λίγο πριν από την υιοθέτηση του νομίσματος

Η υποστήριξη των Λετονών στο ευρώ βρίσκεται σε πτώση, ένα μήνα πριν από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος από τη Λετονία, η οποία θα γίνει την 1η Ιανουαρίου το 18ο μέλος της ευρωζώνης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

 Η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του ευρώ, την οποία στήριξε η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση αφισών στα μαγαζιά με τις τιμές να αναγράφονται σε λετονικά λατ και σε ευρώ, αποδείχθηκε αντιπαραγωγική.

Μόλις το 20% των κατοίκων αυτής της βαλτικής χώρας υποστηρίζει το πέρασμα στο ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο από το ινστιτούτο SKDS σε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18- 74 ετών, έναντι 24% το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η αντίθεση στο ευρωπαϊκό νόμισμα πέρασε από το 52% το Σεπτέμβριο στο 58%, τη στιγμή που το 22% των Λετονών δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, έναντι 24% το Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μπορεί να αντικατοπτρίζουν την παραδοσιακή απαισιοδοξία των Λετονών με το χειμώνα να φθάνει, εκτιμά ο οικονομολόγος της τράπεζας Nordea, Άντρις Στραζντς.

«Εφόσον η υπόθεσή μου είναι σωστή, η στήριξη στο ευρώ θα μπορούσε να πέσει περισσότερο πριν από το τέλος του έτους, πριν από την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Λετονία, με 2 εκ. κατοίκους, θα γίνει η δεύτερη βαλτική χώρα που θα υιοθετήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τη γειτονική Εσθονία που το υιοθέτησε τον Ιανουάριο του 2011, τη στιγμή που η Λιθουανία αναμένεται να περάσει στο ευρώ το 2015.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι η ένταξη στο ευρώ θα βοηθήσει τη λετονική οικονομία, διευκολύνοντας τις συναλλαγές κι ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Για το 2013 και 2014, η Ρίγα αναμένει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 4,2%, έχοντας δει την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 5% το 2011 και το 2012.

Πηγή: AMΠE