Ο τουρισμός στηρίζει την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Σε κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 2018 ο τουρισμός. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, «ο τουρισμός και οι χρήσεις που σχετίζονται με αυτόν προσέλκυσαν την πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων, δίνοντας ώθηση σε τοπικές αγορές και συμπαρασύροντας τη ζήτηση για κατοικίες και καταστήματα σε συγκεκριμένους χώρους». Παράλληλα, όμως η ΤτΕ επισημαίνει ότι προϋπόθεση για τη συνολική σταθεροποίηση της αγοράς είναι η διάχυση της ζήτησης προς τις δευτερεύουσες αγορές και προς το χαμηλότερων προδιαγραφών απόθεμα ακινήτων, προκειμένου η ανάκαμψη να είναι καθολική.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2019 θα συνεχιστούν η υφιστάμενη τάση σταθεροποίησης και η αυξανόμενη κινητικότητα, τόσο στην αγορά των κατοικιών όσο και σε εκείνη των επαγγελματικών ακινήτων. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τον τουρισμό, που επηρεάζει θετικά την αγορά κατοικίας, μέσω της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, και τα επαγγελματικά ακίνητα, μέσω της ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων (π.χ. ξενοδοχεία και επιπλωμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) και συμπληρωματικών προς αυτά χρήσεων, όπως, για παράδειγμα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το 2018, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2,4% και κατά 1,5% πανελλαδικώς. Μάλιστα, πέρυσι, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 17,2% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), παρότι παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,7%).

Στα επαγγελματικά ακίνητα, η εικόνα της αγοράς είναι ανομοιόμορφη, καθώς τα γραφεία και τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών και οι συναφείς με τον τουρισμό επαγγελματικές χρήσεις συγκέντρωσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικές είναι οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2018 οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, οι οποίες ανήλθαν σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ (για ακίνητα εντός Ελλάδας), ενώ ήδη για το 2019 έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πρόσθετες επενδύσεις άνω των 185 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr