Πρόστιμο σε ανεμβολίαστους από την Delta

Tην ώρα που μεγάλοι όμιλοι σε πολλούς κλάδους στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους εργαζομένους τους να αποδεικνύουν τον εμβολιασμό τους, ειδάλλως διακινδυνεύουν τη θέση τους, ο αερομεταφορέας της Delta Airlines ανακοίνωσε ότι, κάθε μήνα, όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θα χρεώνονται με 200 δολάρια επιπλέον για τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Πριν από μία εβδομάδα η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ενημέρωσε τους υπαλλήλους της στον αμερικανικό της βραχίονα πως άνευ εμβολίου δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις καθημερινές συναλλαγές, η Goldman απαιτεί από το προσωπικό να είναι εμβολιασμένο, όπως και οι Google και Facebook, ενώ σε ανάλογη συμφωνία με το σωματείο των 40.000 εργαζομένων της ήλθε η Disney.

Σημειωτέον ότι η Delta Airlines είναι η πρώτη ανάμεσα στις αμερικανικές επιχειρήσεις η οποία επιβάλλει πρόστιμο. Η νέα πολιτική διατυπώθηκε σε υπόμνημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της αεροπορικής εταιρείας, Εντ Μπάστιαν, ο οποίος ανέφερε πως ήδη το 75% του προσωπικού έχει κάνει το εμβόλιο. Πίσω από τις πιέσεις αυτές βρίσκεται το γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται εξαιτίας της νέας μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία είναι πολύ επιθετική. Τα σχετικά επισημαίνει στο μήνυμά του ο επικεφαλής της Delta Airlines.

Η προσαύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές θα επιβληθεί σε όσους υπαλλήλους της εταιρείας δεν έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν έως την 1η Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι οφείλουν να ελέγχονται με ειδικό τεστ μία φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η Delta απέφυγε να ορίσει ως υποχρεωτική προϋπόθεση μεταξύ των εργαζομένων της τον εμβολιασμό, όπως έκανε προ ημερών η ανταγωνίστριά της United Airlines Holdings. Ο αμερικανικός αερομεταφορέας εκτιμά ότι η δική του προσέγγιση θα αποδώσει στο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων άνω του σημερινού 75%, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Delta ερωτηθείς γιατί δεν έγινε πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κι ενώ οι προϋποθέσεις για τους εργαζομένους υπό το πρίσμα αυτό αυξάνονται και στις αρχές της εβδομάδας ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων ενέκρινε πλήρως το εμβόλιο των Pfizer/ΒioNTech, oι εργοδότες κινούνται προσεκτικά, φοβούμενοι να μην κλονίσουν το ηθικό των υπαλλήλων τους, ειδικά σε μια περίοδο που εργατικά χέρια δύσκολα βρίσκονται, παρά την ανεργία. Ορισμένες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της χρέωσης σε σχέση με την απαίτηση για εμβολιασμό – ίσως, όμως, το ύψος της χρέωσης τελικά να αλλάξει τα δεδομένα. «Οι διστακτικοί υπάλληλοι μπορεί να εκλάβουν το μέτρο αυτό ως τιμωρητικό ή ως μια απαίτηση από την εταιρεία, διότι θα επιβαρυνθούν ετησίως με επιπλέον δαπάνη της τάξεως των 2.400 δολαρίων», επισημαίνει ο Μπράιαν Κροπ, διευθυντής τμήματος ερευνών ανθρώπινου δυναμικού στην Gartner.

Κατά τον επικεφαλής της Delta, Εντ Μπάστιαν, «το ποσό για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους λειτουργεί ως ένα εργαλείο για να εξετάσουν το οικονομικό ρίσκο της απόφασής τους». Πρόσθεσε, δε, ότι η νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό κατά μέσον όρο κοστίζει κατ’ άτομο στην Delta περί τις 50.000 δολάρια. Τέλος, στην περίπτωση των άλλων αμερικανικών αερομεταφορέων, όπως οι American Airlines και Southwest Airlines, αυτοί συνεχίζουν να παρακινούν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει αυστηρές εντολές.

Πηγή: kathimerini.gr