Στους Κινέζους αγοραστές ακινήτων στηρίζονται Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία

Στους εύπορους Κινέζους αγοραστές στηρίζονται οι δοκιμαζόμενες κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης για να ενισχύσουν τις λαβωμένες από την κρίση αγορές ακινήτων, προσφέροντας βίζα σε όσους αγοράζουν ακριβές κατοικίες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία προσφέρουν άδειες παραμονής σε ξένους αγοραστές, ενώ παρόμοιο μέτρο ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ισπανία. Η ευκαιρία αγοράς κατοικίας σε χαμηλή τιμή και η απόκτηση της λεγόμενης χρυσής βίζα αρπάζεται κυρίως από Κινέζους επενδυτές, σύμφωνα με μεσίτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρουν άδειες με διαδικασία fast-track για αγορές κατοικίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην Πορτογαλία ως ελάχιστο αντίτιμο ορίζονται τα 500.000 ευρώ.

Ενώ υπάρχουν κάποιες πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν ειδικές βίζα σε επενδυτές, οι περισσότερες απαιτούν υψηλότερα ποσά και μπορεί να μην περιλαμβάνουν το real estate. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, βίζα δίνονται σε πρόσωπα που πραγματοποιούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. στερλίνων στη χώρα.

Ωστόσο οι πολιτικές αυτές δεν είναι το ίδιο ελκυστικές για τους εύπορους Κινέζους όσο τα κίνητρα που προσφέρονται στη Νότια Ευρώπη, σχολιάζει ο Edmund Zhao, Κινέζος επενδυτής real estate που δαπάνησε 700.000 ευρώ για την αγορά διαμερίσματος στο παραλιακό θέρετρο Cascais στη Λισαβόνα τον Απρίλιο.

Πηγή:www.capital.gr