Υποχωρεί το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπου έπειτα από 9 μήνες βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 100 μονάδες. Αυτό προκύπτει από τον δείκτη οικονομικού κλίματος της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.

Ο δείκτης σημείωσε σημαντική πτώση με αποτέλεσμα να κυμανθεί τον Ιανουάριο στις 99,6 μονάδες από 100,9 τον Δεκέμβριο. Την τελευταία φορά που είχε ξαναβρεθεί κάτω από τις 100 μονάδες ήταν τον Μάρτιο του 2018. Η υποχώρηση του Ιανουαρίου οφείλεται στη «βουτιά» 13 μονάδων που κατέγραψε ο δείκτης των υπηρεσιών. Αντίθετα, οι άλλοι δείκτες βελτιώθηκαν: του λιανικού εμπορίου 4,6 μονάδες, των νοικοκυριών-καταναλωτών 2,7 μονάδες, των κατασκευών 1,8 μονάδα και της βιομηχανία 0,4 μονάδα.

Η χώρα μας είχε μετά τη Σλοβακία το δεύτερο λιγότερο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση 3,9 μονάδων.

Πηγή: naftemporiki.gr