Υπόθεση ημερών η νέα συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και ΔΝΤ

Η Αργεντινή βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για τη σύναψη νέας ενισχυμένης δανειακής συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση του Μαουρίτσιο Μάκρι, προέδρου της χώρας.

Η αποχώρηση χθες του κεντρικού τραπεζίτη της Αργεντινής «για προσωπικούς λόγους» προκάλεσε αναταραχή και υποχώρηση του πέσο Αργεντινής κατά 3,3%.

Ο Λουίς Καπούτο είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο του 2018 και ήταν υπέρμαχος των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο να περιοριστεί η υποτίμηση του πέσο Αργεντινής έναντι του δολαρίου. Προτού διοριστεί στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η θέση του Καπούτο υπέρ της πώλησης δολαρίων, ώστε να ενισχυθεί το πέσο, ήταν αντίθετη με τη θέση του ΔΝΤ.

Το νόμισμα της Αργεντινής έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 60%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που έχει υπερβεί το 30%. Ο Μάκρι δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ ενδέχεται να επιτευχθεί «εντός δύο ημερών» και θα περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη». Πηγή από την κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε χθες στην εφημερίδα La Nation ότι η Αργεντινή έχει εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, ύψους 3-5 δισ. δολαρίων. Τον Ιούνιο, η Αργεντινή είχε λάβει δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ το Ταμείο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα καλύψει η χρηματοδότηση την εξυπηρέτηση του χρέους το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr