Υστατη προσπάθεια της Ε.Ε. να εξαιρεθεί από τους δασμούς

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχει τη μόνιμη εξαίρεση των προϊόντων της Ε.Ε. από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Δύο ημέρες προτού εκπνεύσει η προσωρινή εξαίρεση των ευρωπαϊκών προϊόντων από τους επίμαχους δασμούς, η κ. Μάλμστρομ δεν φαίνεται αισιόδοξη για την έκβαση των προσπαθειών της. Σε ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προεξόφλησε χθες πως αν η Ουάσιγκτον δεν επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, σίγουρα θα θέσει ανώτατο όριο στις εισαγωγές από την Ε.Ε. Η Ευρωπαία επίτροπος, που σημειωτέον βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρθηκε στις προθέσεις της Ουάσιγκτον. Τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει αδιαπραγμάτευτο και απαγορευτικό «σκληρό όριο» στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου ή ένα «ηπιότερο όριο», πάνω από το οποίο θα επιβάλλονται δασμοί στις περαιτέρω εισαγωγές. Προσέθεσε ότι εξακολουθεί να ετοιμάζει τα αντίποινα της Ε.Ε. και ότι προτίθεται να προσφύγει στον ΠΟΕ.

Οι οιωνοί δεν είναι, πάντως, οι καλύτεροι, καθώς η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια στιγμή που έχει ανέβει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι διερευνά κατά πόσον οι εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων απειλούν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και υπό αυτήν την έννοια εγκυμονούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που οι σχετικές έρευνες οδηγήσουν στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, θα δεχθούν καίριο πλήγμα οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτων. Η πρώτη αντίδραση της επιτρόπου, μόλις έγινε γνωστή η νέα κίνηση της Ουάσιγκτον, ήταν να επισημάνει ότι αποτελεί σαφή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ. Προσφάτως, η Ε.Ε. πρότεινε, διά στόματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, τη φιλική διευθέτηση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με μείωση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εξαίρεση των ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς.

Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Μάλμστρομ, κάθε διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον είναι εφικτή μόνον αν εξαιρεθούν μονίμως τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τους δασμούς. Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κ. Μάλμστρομ και οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν και με τον Ιάπωνα ομόλογό τους, προκειμένου να σχηματίσουν κοινό μέτωπο κατά των αθέμιτων πρακτικών στο διεθνές εμπόριο. Πρόκειται για σαφή αναφορά στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας που προβληματίζουν και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση του Αμερικανού και του Κινέζου εκπροσώπου στον ΠΟΕ σχετικά με την καταγγελία της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου ότι υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το θέμα αφορά την πρακτική του Πεκίνου που αναγκάζει τις ξένες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με κινεζικές, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην κινεζική αγορά.

Πηγή: kathimerini.gr