Χαμηλή ανάπτυξη αναμένουν οι εργοδότες στη Γερμανία

Η ανάπτυξη στη γερμανική οικονομία μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα και από το 1,5% στο επόμενο έτος, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών εργοδοτών (BDA) Ινγκο Κράμερ. Οι φόβοι για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνης εντείνονται ύστερα από την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά από το 2015.

Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους αποδόθηκε στις νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές που επιβλήθηκαν στις δοκιμές εκπομπών ρύπων του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, η παραγωγή στον γερμανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 8% το γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω των νέων προδιαγραφών της Ε.Ε. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, φοβούνται μήπως έχει επιδεινωθεί η προοπτική για την οικονομία της Γερμανίας στους επόμενους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της Kίνας και του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Χθες, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 1,6% το 2018 και το 2019, ενώ το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4%. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι ισχυρές επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών «πάγωσαν» εντός του 2018 λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Εντούτοις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως η πορεία της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή, διότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις είναι ακόμη ισχυρές. Προσθέτει δε πως η μετανάστευση, η αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση και τον κατασκευαστικό κλάδο. O OOΣΑ, τέλος, τόνισε πως οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνοντας την αγορά σπιτιού από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: kathimerini.gr