«Βγάλτε όλους τους σκελετούς από τα ντουλάπια» ζητούν τα ξένα funds

Πλήρη εξυγίανση των τραπεζών ζητούν οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και μελλοντικά με αγορές προϊόντων που σχεδιάζονται για τη διεύρυνση του ποσοστού των ιδιωτών μετόχων στις τράπεζες.

Αυτό που είναι σαφές από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές είναι ότι επιθυμούν μία μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τέτοια που να δίνει την αίσθηση στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες «μηδενίζουν το κοντέρ» και αποτελούν πλήρως υγιείς οργανισμούς προς επένδυση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, οι εκπρόσωποι μεγάλων ξένων funds τους ζήτησαν να «βγάλουν όλους τους σκελετούς από το ντουλάπι», προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Αν αυτό επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αναμένονται σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, μπορεί να αποτελέσουν τα «προαπαιτούμενα», σύμφωνα με τους ξένους, για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας ευρύτερα.

Κατά τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 29 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και συνεχίζονται πυρετωδώς, τα ξένα funds εκδηλώνουν «θετικές προθέσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr. Ο όρος «προθέσεις» και όχι «ενδιαφέρον» δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό γίνονται «στα τυφλά», αφού απουσιάζει ο κύριος παράγοντας της εξίσωσης που είναι το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδείξουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα stress tests. Εικόνα για το πού κινείται ο πήχης, οι τράπεζες θα έχουν γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο νόμος για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να είναι έτοιμος στις 15 Οκτωβρίου, δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος επί των επιμέρους όρων της ανακεφαλαιοποίησης, ούτε επίσης ακριβής επί των κινήτρων που θα δοθούν στους ιδιώτες μετόχους (πρωτίστως τους υφιστάμενους για να «ισορροπήσουν» τις απώλειες από το dilution που θα υποστούν με τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου).

Σε σχέση με το «αίτημα» για  μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση, οι ξένοι εκτιμούν επίσης πως θα απενεργοποιήσει την «ωρολογιακή βόμβα» των «κόκκινων» δανείων.  Αυτή τη στιγμή, σε σύνολο επισφαλών δανείων 100 δις. ευρώ, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις σχεδόν για τα μισά. Επομένως, ουσιαστικά οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ώστε να διασφαλίζονται και για τις υπόλοιπες επισφάλειες σε περίπτωση που αυτές «σκάσουν». Οι καλύψεις για τα «κόκκινα» δάνεια ανησυχούν πολύ τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι περνούν το μήνυμα ότι είναι αρνητικοί και επιφυλακτικοί για την περίπτωση «κοινωνικής πολιτικής» από την κυβέρνηση μέσω των δανείων στις τράπεζες.

Πέραν της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στα «κόκκινα» δάνεια, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και στο θέμα του μεγέθους των ελληνικών τραπεζών. Όπως εκτιμούν, το μέγεθος των τραπεζών θα έπρεπε να συρρικνωθεί κατά 30% έως και 40%, ενώ θα ήθελαν μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα απολύσεων και κινητικότητας προσωπικού.

Πηγή: capital.gr