Η «ισχύς» του bail-in και τα κλειδιά της ανακεφαλαιοποίησης

Το ύψος του συνολικού ποσού των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθεί τελικά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί σχεδόν με απόλυτο τρόπο από τα σενάρια «ύφεσης” της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και τον SSM.

Το αίνιγμα έχει μάλλον λυθεί για το λεγόμενο «βασικό” σενάριο αλλά παραμένει ζητούμενο για το «άσχημο” σενάριο.

Το βασικό σενάριο ακολουθεί τις υποδείξεις του νέου μνημονίου και προβλέπει ύφεση 2,3% φέτος και 0,7% το 2016. Ενώ για το 2017 και 2018 η πρόβλεψη αναφέρει ανάπτυξη της τάξης του 3,4% και 4,1%.

Και με αυτή την βάση θα υπολογισθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στην λογική αυτή οι εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αναφέρονται σε κεφαλαιακές ανάγκες (του βασικού σεναρίου) που δεν ξεπερνούν τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ ανα τράπεζα.

Στην ΕΚΤ και στον SSM όμως θεωρούν οτι ακόμα και στο βασικό σενάριο τα ποσά αυτά είναι …λίγα και όπως έχει επισημάνει το capital.gr εδώ και μερικές εβδομάδες προτιμούν να τα δουν να «φουσκώνουν” λίγο περισσότερο.

Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα τόσα για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που συνδέονται με το πολύ «άσχημο σενάριο” και το οποίο στις διάφορες εκδοχές φτάνει να προβλέπει την επέκταση της ύφεσης ακόμα και πέραν του 2017.

Και κάπου εδώ οι εντάσεις αρχίζουν να αυξάνονται, διακριτικά μεν μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ, λιγότερο διακριτικά μεταξύ των ιδιωτών μετόχων και των ευρωπαϊκών αρχών… Τα ποσά που αναφέρονται κινούνται πέριξ των 15 δισ. ευρώ και η διαχείριση της διαδικασίας κάλυψής τους έχει κινητοποιήσει τα λόμπυ των ιδιωτών μετόχων που απειλούνται με ολοκληρωτικό dilution.

Στην άλλη πλευρά πάντως και κυρίως μεταξύ των ανθρώπων που συνομιλούν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Φρανκφούρτη η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ότι εφ’ όσον υπάρχουν διαθέσιμα τα 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατόν «καθώς δεν πρόκειται  να υπάρξουν άλλα διαθέσιμα χρήματα στο μέλλον”. Και επίσης οτι πρέπει άμεσα και χωρίς προβλήματα  να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία της βιωσιμότητας των τραπεζών από τις επιφυλάξεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την πορεία του δημόσιου χρέους.

Δάνειο και bail-in

Το αξιοπρόσεκτο πάντως είναι ότι παρά το γεγονός πως επισήμως δεν έχει υπάρξει σχετική διευκρίνιση, κοινοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν να υποστηρίζουν (σε σχετικό ερώτημα του capital.gr) πως παρά την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD για την διαδικασία bail-in όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρώπη από 1/1/2016, για την Ελλάδα θα εξακολουθήσει να «υπερισχύει” η δυνατότητα της χρηματοδότησης μέσω των 25 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χρονικό ορίζοντα του Φεβρουαρίου του 2016.

Με άλλα λόγια η διαδικασία αυτή της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να ξεπεράσει την 1/1/2016 χωρίς κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να έχει λήξει (δηλαδή να έχουν απορροφηθεί τα πρώτα 10 δισ. ευρω) το αργότερο μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα (δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2016).

Όσο για τους ιδιώτες μετόχους η προστασία τους από το προφανές dilution φαίνεται να καταλήγει σε μία φόρμουλα η οποία θα προβλέπει διαφορετικές λύσεις από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται οτι το ποσό των κεφαλαίων που θα προκύψει ως ανάγκη από το «πολύ άσχημο” σενάριο θα διατεθεί κατά ένα μέρος από το δάνειο και το άλλο μέρος θα καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι ιδιώτες μέτοχοι, παλιοί και νέοι.

Η προοπτική αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους ιδιώτες μετόχους αλλά κατά πως φαίνεται θα είναι και η τελική…

Πηγή: capital.gr