Πενταετές ομόλογο €2 δισ. το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Πολύ κοντά χρονικά φαίνεται να φέρνει την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, η κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η έξοδος αυτή θα επιχειρηθεί με ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας, ύψους 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,80%. Μάλιστα, αναμένεται να συνδυαστεί με κάποιο μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν το 2019 – έτος ιδιαίτερα φορτωμένο από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών -, καθώς όπως έγραψε το Capital.gr, σημαντικότερο και από το timing της εξόδου στις αγορές είναι το liability management των υφιστάμενων ομολογιακών εκδόσεων του Δημοσίου. Ειδικά δε του strip των ομολόγων που προέρχονται από το PSI, τα οποία θα μπορούσαν να συμπτυχθούν π.χ. σε τέσσερις εκδόσεις.

Το διογκούμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αναζήτηση αποδόσεων για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη σχεδιαζόμενη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενδεικτικό του διογκούμενου ενδιαφέροντος είναι η συμμετοχή ξένων τραπεζών στη χθεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένες τράπεζες, οι οποίες απείχαν μέχρι πρόσφατα από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων τις οποίες απορροφούσαν οι ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο της ΤτΕ, κάλυψαν χθες το 30% της έκδοσης. Σημειώνεται ότι το ποσό που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 1,25 δισ. ευρώ, οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (1 δισ. ευρώ) κατά 1,3 φορά, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%.

Πρόκειται για απόδοση μειωμένη από το 2,97% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, η οποία καταδεικνύει το εντεινόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών. Σύμφωνα δε με έμπειρα τραπεζικά στελέχη, η μείωση της απόδοσης στη χθεσινή δημοπρασία τίτλων σταθερού επιτοκίου, προδιαγράφει περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων σε επόμενες εκδόσεις, αφού «οι επενδυτές θα υποβάλλουν προσφορές (bid), εκτιμώντας ως ρίσκο το να μείνουν εκτός των ελληνικών εκδόσεων».

Η «όρεξη» των ξένων επενδυτών φαίνεται ότι θα βαρύνει στη «ζυγαριά» ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επιλέξει το «γοργόν και χάρη έχει» για την επιστροφή του στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, με την πώληση 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Στην έκδοση αυτή, που είχε πραγματοποιηθεί ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές, σημειώθηκε κυριολεκτικά «συνωστισμός» ξένων επενδυτών, εκ των οποίων πολλοί έμειναν εκτός, αφού η ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κουπόνι 4,75% της εξόδου στις αγορές το 2014 βασιζόταν στην προοπτική που παρουσίαζε τότε η ελληνική οικονομία, καθώς εμφάνιζε τα πρώτα ισχυρά σημάδια εξόδου από την κρίση. Από τον Δεκέμβριο του 2014 και εφεξής το κλίμα άλλαξε άρδην αρνητικά.

Ως αποτέλεσμα, η έξοδος στις αγορές που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιχειρηθεί τώρα με κουπόνι 4,80%, γίνεται με την Ελλάδα να εξέρχεται από την «κόλαση», με καταβαραθρωμένη την εμπιστοσύνη, αλλά με ένα θετικό περιβάλλον στις αγορές.

Tο διεθνές περιβάλλον φαίνεται ότι θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί το Δημόσιο για την έξοδο στις αγορές. Και αυτό διότι, όπως έγραψε το Capital.gr, το… politically correct που θα ήταν η έξοδος στις αγορές να επιχειρηθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «κολλάει» στο χρονοβόρο της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων και δημιουργεί κινδύνους από μία επί μακρόν αναβολή της επιστροφής στις αγορές.

Οι κίνδυνοι αυτοί εμπεριέχουν πρωτίστως τυχόν αιφνιδιασμό από το ΔΝΤ (βλ. έξοδος από το πρόγραμμα μεσούσης της αξιολόγησης) που θα εκλαμβανόταν αρνητικά από τις αγορές. Όπως γράφαμε, το ιδανικό θα ήταν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός τριμήνου και η έξοδος στις αγορές τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Όμως, η επερχόμενη αξιολόγηση εμπεριέχει 150 πράξεις και ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν ρεαλιστικότερη την ολοκλήρωσή της τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2018.

Σημειώνεται ότι μία άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι το tapering στο οποίο αναμένεται να προβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2018 η ΕΚΤ. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει «πανικό» στους fund managers, οδηγώντας τους σε ξεπούλημα ομολόγων, δημιουργώντας όχι ευνοϊκό κλίμα για μία πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Πηγή: capital.gr